Menu 021

Švedska jedna od najboljih zemalja za žene

Švedska je najbolja zemlja za žene, pokazuju poslednja godišnja istraživanja.
Život 19.03.2017. | 20:53

Dok se druge države bore da ponude osnovne usluge, problemi Švedske su, čini se, najbolji na svetu.

Ako pitate Asu Regner, švedsku ministarku  za ravnopravnost polova, reći će vam da Švedska nije slučajno na prvom mestu i da je ovom uspehu doprinelo nekoliko faktora.

Švedska ima najveću stopu poreza na prihod za fizička lica, a Regner kaže da je upravo to jedan od razloga zbog kojih je Švedska najbolja zemlja za žene.

"To je tehnička stvar. Od 1971. vršimo individualno oporezivanje. Bez obzira na to da li živite sami ili ste u braku, socijalnu pomoć primaćete na osnovu individualnih potreba, a ne zajedničkih potreba vaše porodice", rekla je Regner za BusinessInsider.

Osim toga, Švedska ima najvelikodušniju politiku roditeljskog odsustva na svetu. Roditelji dobiju 480 dana za sebe i partnera kada rode ili usvoje dete, a koje mogu iskoristiti dok dete ne napuni osam godina. Osim toga, očevi dobijaju 90 dana samo za sebe.

Regner objašnjava kako je Švedska oslobođena pritiska koji je prisutan u drugim državama gde poslodavci ređe zapošljavaju žene jer misle da će ostaviti posao kada dobiju decu ili imaju problema da održe staru platu kada se vrate s roditeljskog odustva.

"U poslednje vreme jedan od naših najvećih ciljeva je povećanje roditeljskog odsustva za očeve. Godine 2014. očevi su koristili samo 24 odsto odsustva, a mame 75 odsto", rekla je Regner ističući kako je cilj da razmera bude 50:50.

Zakoni Švedske nalažu jednaku platu za jednak rad. Godine 2008. država je potpisala Zakon o diskriminaciji koji zahteva od preduzeća koja imaju 25 i više zaposlenih da svake godine analiziraju platu muškarca i žena. Prema ovom zakonu, ukoliko kompanije s velikim razlikama među polovima ne preduzmu neophodne korake da smanje određeni jaz plaćaće visoke kazne.

Regner ističe kako je to razlika koju je želela da reši, a kako je upravo ovaj zakon mnogo pomogao u tome.

Osim toga, dve trećine univerzitetskih diploma dodeljuje se ženama, a na profesionalnom planu Švedska ima jednu od najvećih zastupljenosti žena u parlamentu - 2015. godine na čelu glavnih državnih ustanova bile su 82 žene i 90 muškaraca.

Autor: Klix.ba
  • void*
    21.03.2017 12:37
    Nema jos botova?
    Sta je, nema jos botova? Ajde ajde, budite se. Ima ovde dosta da se prokomentarise. Bice sendvica.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest