Aktivisti dele džointe ispred Kongresa

Pobornici legalizacije marihuane danas, povodom Dana marihuane, planiraju da dele besplatne džointe osoblju Kongresa SAD u Vašingtonu i novinarima koji tu rade.
Aktivisti dele džointe ispred Kongresa
Foto: Pixabay
Akcija je zamišljena kao protest protiv mešanja federalne vlade u zakone pojedinih država koje su legalizovale marihuanu. Do sada je u SAD marihuana potpuno legalizovana u Kaliforniji, Nevadi, Mejnu, Masačusetsu, Aljasci, Koloradu i Oregonu, dok više od polovine saveznih država dozvoljava marihuanu u medicinske svrhe.
 
Korišćenje marihuane je legalno i u distriktu Kolumbija u kome se nalazi glavni grad SAD od referenduma 2014. Besplatno deljenje marihuane je po zakonu tako da aktivisti ne mogu biti uhapšeni zbog toga. Gradskoj vlasti je Kongres zabranio da reguliše prodaju marihuane, kao i da je oporezuje.
 
Drugi protest koji može da rezultuje hapšenjima je zakazan za ponedeljak. Aktivisti planiraju da puše marihuanu blizu Kongresa a, iako se propis retko sprovodi u delo, pušenje trave na javnom mestu je zabranjeno u Vašingtonu.
 
Marihuana je i dalje zabranjena federalnim zakonom jer je mnogi vide samo kao put ka težim drogama, ali aktivisti misle da bi delovanje država u kojima je marihuana legalna moglo da pokrene ukidanje federalne zabrane. Oni su posebno zabrinuti zbog stavova ministra pravde SAD Džefa Sešnsa za koga kažu da želi Ameriku da vrati u osamdesete godine i vreme "rata protiv droge".
 
Oko 60 odsto Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, pokazalo je istraživanje Galupa iz prošle jeseni.
 
Današnji dan, 20. april, obeležava se kao Dan marihuane, kada se korisnici okupljaju u 4.20 popodne da bi pušili travu, dok trgovci u državama gde je ona legalna nude popuste. Zašto je baš 20. april Dan marihuane nije najjasnije. Neki tvrde da potiče od policijske šifre za posedovanje marihuane "420", a neki da je 420 proizvod brojeva iz pesme Boba Dilana "Rainy Day Women No. 12 & 35" koja u refrenu kaže da "svi treba da se naduvaju".
 
Poslednjih godina je gotovo univerzalno prihvaćena teorija kako je za datum "odgovorna" grupa učenika kalifornijske srednje škole "San Rafael" koji su se u jesen 1971. svakog dana u 4.20 sastajali kod spomenika hemičaru Luju Pasteru i pušili marihuanu pre nego što bi krenuli u potragu za lokacijom gde je brat jednog od njih navodno gajio kanabis, a šifra za sastanke im je bila "420 Luj".
 
Ta grupa koja je sebe nazivala "Voldoi" (Waldos) sačuvala je stvari iz sedamdesetih koje su nosile oznaku 420 i one se sad čuvaju u sefu u banci, a oznaka "420" je ušla i u Oksfordski rečnik. Brat jednog od "Voldoa" je povezao mladiće s bendom Grejtful ded (Grateful Dead) i tako se izraz raširio, a početkom devedesetih su na koncertima benda bili deljeni flajeri koji su pozivali ljude da se okupe "u 4.20h 20. aprila (4/20 američkim načinom pisanja datuma) da bi se for-tventovali (420-ing)". To je objavio list Haj tajms (High Times) koji propagira uživanje marihuane.
 
Jedna od najvećih manifestacija na dan marihuane se održava na Hipi hilu u San Francisku gde se obično okupe hiljade ljudi. Neke pivare prave piva na temu 20. aprila, kao što je "Voldo specijal" pivo koje se reklamira kao "najvlažnije i najhmeljnije pivo ikada napravljeno u pivari".
  • Ferdinand

    21.04.2017 09:27
    Gandžica od koje se klinci kikoću - nelegalna, a alkohol zbog kojeg ginu po putevima - društveno prihvatljiv i legalan u fulu?
  • Ja

    20.04.2017 21:22
    Nisam advokat
    Ali prodaja ispred federalne zgrade je federalni prestup i nadlezna je federalna policija. Primenjuju se federalni zakoni.

    Molim Vas da me ispravite ako gresim.
  • Duvac

    20.04.2017 17:50
    U to ime odo sad da dunem jedan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".