Žene biraju partnere koji ih podsećaju na brata

Zaboravite na očinsku figuru, jer je ova studija dokazala da je pripadnicama lepšeg pola bitnije ovo...
Žene biraju partnere koji ih podsećaju na brata
Foto: Pixabay

Teoriju o tome kako žene biraju partnere koji ih podsećaju na oca ste već čuli. Ali, novo istraživanje potvrdilo je i još jednu (pomalo uznemirujuću teoriju) - da žene nesvesno biraju partnere koji ih podsećaju na brata. (Ako imaju brata, naravno.)

Tokom istraživanja, ispitanicima su pokazane fotografije partnera i braće žena koje su učestvovale u studiji, a zatim se od njih tražilo da ocene sllčnosti u fizionomiji tih muškaraca. Fotografije su bile kombinacija onih koje su učesnice dobrovoljno poslale, i novinskih fotografija partnera i braće javnih ličnosti.

Ispitanicima je pokazan panel sa pet fotografija, na jednoj je bio brat žene o kojoj je reč (i samo za njega im je rečeno u kakvom je odnosu sa tom ženom), na drugoj njen partner, a preostale tri su bile slučajni uzorci.

Zatim je trebalo da ispitanici na osnovu ponuđenih fotografija izaberu muškarca koji najviše liči na brata te žene.

Istraživači kažu da su utvrdili "jasne dokaze o sličnosti fizionomije partnera i rođenog brata žena koje su učestvovale u istraživanju".

"Ovo, naravno nije pravilo uklesano u kamenu, ali tendencija je jasna, žene sa verovatnoćom koja daleko nadilazi puku slučajnost, za partnere biraju muškarce koji likom podsećaju na njihovu braću", izjavio je vođa istraživačkog tima dr Tamsin Sakston za britanski "Indipendent".

Zašto je to tako?

Dr Tamsin kaže da bi objašnjenje moglo biti u tome što poznato (u ovom slučaju uslovno rečeno poznato lice) doživljavamo kao privlačno. Generalno, biramo partnere tako da imaju slične poglede na život kao mi, tako da nam budu poznata njegova interesovanja i ukus, pa zašto bi izgled odudarao od toga?

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.