Hirurzi: Estetske zahvate ne raditi u kozmetičkim salonima

Žene, ali i muškarci sve češće se podvrgavaju estetskoj hirurgiji, a koliko je važan izbor lekara koji radi operaciju, podjednako je važno i gde se ona obavlja, upozoravaju iz Udruženja estetskih hirurga Srbije.
Hirurzi: Estetske zahvate ne raditi u kozmetičkim salonima
Foto: Pixabay
"Želimo da stanemo na put pružanju usluga u neadekvatnim uslovima i prostorima koji nisu registrovani za medicinsku delatnost, već su registrovani kao kozmetički saloni, ordinacije za fizikalnu medicinu", kaže predsednica Udruženja estetskih hirurga Srbije dr Violeta Skorobac Ašanin.
 
Ukoliko se intervencije rade u lokalnoj anesteziji, to može da podrži privatna praksa, međutim ukoliko se rade u opštoj anesteziji onda mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama, napominje Skorobac Ašanin
 
"Ukoliko dođe do komplikacija postavlja se pitanje ko će da ih rešava. Kako ćete u kozmetičkom salonu pružiti pacijentu hitnu medicinsku pomoć, ako dođe do alergijske reakcije", pita se Skorobac Ašanin.
 
Ona kaže i da je za ishod estetske hirurgije važna saradnja pacijenata i lekara, da pacijenti i hirurg moraju da budu tim.
 
"Ishod operacije 50 odsto zavisi od hirurga, a 50 odsto uspešnosti zavisi od samog pacijenta koliko se pridržava instrukcija koje je dobio od lekara", rekla je Skorobac Ašanin. Ona je dodala da protokoli moraju biti u pisanoj formi, da pacijent do najsitnijih detalja mora biti obavešten kako da se ponaša nakon operacije, šta sme, a šta ne sme da radi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".