Kako da sprečite neprijatan miris stopala

Neprijatan miris stopala mnoge i po najvećoj vrućini sprečava da obuju sandale ili papuče, a ne znaju kako da ga suzbiju ni iz zatvorene obuće.
Kako da sprečite neprijatan miris stopala
Foto: Pixabay

Do neprijatnog mirisa i infekcije dolazi kada bakterije koje žive na koži dođu u kontakt sa znojem. Bakterije i gljivice vole toplotu, vlagu i mrak pa su cipele ili patike odlično mesto da se tu nastane, ali kad se već razvije infekcija noge neprijatno mirišu i kada ste bosi.

Nekoliko sledećih saveta moglo bi da vam pomogne da se izborite sa tim neprijatnim problemom.

 Pranje

Preporučljivo je prati noge u mešavini vode i sirćeta. Kombinujte doze tople vode sa jednom dozom sirćeta u velikoj posudi ili kadi. Potopite stopala 15 do 20 minuta jednom nedeljno. Možete da koristite alkoholno ili jabukovo sirće. Sirće čini vašu kosu negostoljubivom za bakterije. Ako na nogama imate rane, racimo od žuljeva, ili ogrebotine, ne koristite ovu mešavinu za pranje.

 Sušenje

Nemojte zanemarivati brisanje nogu nakon kupanja, potapanja ili plivanja. Neprijatan miris dolazi od vlage, tako da je važno imati suva stopala, cipele i čarape. Ako se stopala znoje u toku dana obavezno nosite rezervne čarape, obavezno pamučne, koje ćete presvući u toku pauze za ručak ili nakon treninga.

Važno je i da obuća bude od prirodnih materijala kao što su pamuk i koža, jer oni omogućavaju da vlaga ispari.

 Dezinfekcija

Ako se iz cipela oseća neprijatan miris čak i kada ih ne nosite, ne morate da ih bacite. Sprej za dezinfekciju za opštu namenu, koji koristite u kuhinji može da vam pomogne u borbi protiv jakog mirisa iz vaših cipela. Potražite u kuhinji sprej koji sadrži etanol i druge sastojke koji ubijaju bakterije.

Uzmite uložak iz cipele, navlažite uložak i ostavite ga da se osuši 24 sata. Može da pomogne i posipanje medicinske sode bikarbone, koju ćete posle nekog vremena usisati iz obuće.

 Puder

Ako primetite da se vaša stopala znoje, probajte sa bebi puderom. Zvuči smešno ali i malo kukuruznog brašna u cipelama može da spreči prekomerno znojenje.

  • Vojvosadjan

    28.08.2017 09:25
    @veganka
    Al tebi nije dobro..
  • Carnivore

    28.08.2017 09:10
    @ Veganka
    Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"
    Padinska Skela bb, Beograd
    Centrala +381.11.88.71.233
    Portirnica +381.11.36.36.500
  • Djuro pucar stari

    28.08.2017 07:23
    @Veganka
    Hahahahahahahahahahahahahaha, koliko je tebi mozak u ofsajdu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.