Agent FBI istražuje ko je izdao Anu Frank

Agent FBI u penziji Vins Pankok pokreće novu istragu o okolnostima koje su dovele do otkrivanja skloništa u kojem se dve godine krila Ana Frank.
Pankoka zanima ko je izdao nju i ostale članove dve porodice, nakon čega su ih pripadnici Gestapoa iz okupiranog Amsterdama odveli u koncentracioni logor Bergen-Belzen u Nemačkoj.
 
Nikad rešena misterija
 
Vins Pankok do penzionisanja bio je zadužen za kolumbijske kartele i šverc drogom, a jednom ga je put doveo i u Amsterdam:
 
"Kao i svako dete, još u školi sam saznao za Anu Frank i njenu tragičnu priču. Kad sam zbog posla boravio u Amsterdamu holandski kolega, koji me vozio ulicama Amsterdama, pokazao mi je kuću u kojoj se krila devojčica i rekao da se još ne zna kako je Gestapo saznao za sklonište. Ta informacija me je šokirala ali i zainteresovala", rekao je Pankok u saopštenju koje je poslala producentska kuća Proditione Media, koja je stala iza Pankokovog projekta.
 
Kao što je poznato, Ana Frank je bila tinejdžerka koja je dve godine pisala dnevnik u skrivenom aneksu zgrade, koji se nalazio iza kancelarije u kojoj je radio njen otac Oto. Ulaz u sklonište bio je prikriven ormanom s registratorima. U tom prostoru na adresi 263 Prinsengracht u glavnom gradu Holandije, živeli su Frankovi i još jedna jevrejska porodica više od dve godine, a pomagali su im radnici.
 
Punog imenom Annelies Marie Frank, rođena je u Frankfurtu na Majni 12. juna 1929, a većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena porodica prebegla nakon što su Jevreji postali nepoželjni u Nemačkoj dolaskom nacista. Nemačko državljanstvo izgubila je 1941. godine. Svoj, danas slavni dnevnik, dobila je od oca Ota kao za 13. rođendan. A onda ih je nemačka tajna policija otkrila u avgustu 1944. godine i odmah otpremila u logor. Ana je tamo i umrla u martu 1945. godine od tifusa.
 
Anino sklonište
 
Anin dnevnik, nakon njene smrti, objavio je otac Oto 1947. godine, a njeni zapisi postali su veoma važan dokument o eskalaciji antisemitizma u Holandiji. Nakon rata tamošnja policija je, na insistiranje Ota Franka, pokrenula istragu o okolnostima otkrivanja Aninog skloništa. Njen otac sumnjao je u skladišnog radnika, ali za to nije bilo čvrstih dokaza.
 
Istraživanje koje je sprovela Fondacija Ana Frank, prošle godine se završilo zaključkom kako je Gestapo otkrio njihovo sklonište sasvim slučajno, a ne kao rezultat nečije dojave, kao što se prethodno mislilo.
 
FBI-jev agent Pankok detaljno će rekonstruisati sve događaje pre upada Gestapovaca. Pogedaće izjave svih 30 osumnjičenih osoba, a za to će primeniti i posebne metode. Spojiće podatke sakupljene iz Aninog dnevnika, kao i sve dostupne dokumente i informacije iz arhiva koji datiraju iz tog vremena.
 
Skeniraće ih specijalni softver, a u multidisciplinarni istraživački tim uključiće istoričare, detektive, analitičare podataka, kriminologe i mnoge druge. Stručnjaci su pozvali i javnost da im ustupi sve moguće informacije koje bi mogle da im koriste, a tu je i glumačka ekipa koja će pomoći da se rekonstruišu izjave svedoka i osumnjičenih.
 
Amsterdamska kompanija Xomnia, specijalizovana za veštačku inteligenciju, pružiće softver za obradu podataka iz različitih arhiva.
 
"Danas je jednostavno previše dostupnih podataka i oni nadmašuju sposobnost ljudskog mozga da ih prouči i procesuira", kažu u Xomniji i dodaju: "Naš softver omogućiće istraživačima da pretražuju podatke i vizualizuju ih što je već dovelo do nekoliko novih spoznaja i tragova."
 
Projekat koji predvodi agent Pankok i koji se zove 'Cold Case Diary', podržava i Fondacija Ana Frank, a finansira se i crowd-funding kampanjom.
 
Pankok je objasnio i zašto ga toliko intrigira ceo slučaj.
 
"Moram reći da sam oduvek bio oduševljen Anom Frank, tim više jer su se moj otac i njegova dva brata borili u Drugom svetskom ratu. Otac mi je ispričao da je njegova jedinica oslobađala jedan koncentracioni logor blizu Mitenvalda i da nikad nije zaboravio scene i ljude koje je tamo video."
 
Počast žrtvama
 
Pankok je uveren da će nova otkrića objaviti 4. avgusta 2019. godine, na 75. godišnjicu odvođenja Ane i njene porodice u logor.
 
"S obzirom na količinu dokumentacije nikad se ne bih usudio da garantujem taj datum, ali imamo veliki broj stručnjaka i zato verujem da ćemo stići. Voleo bih da tako odamo još jednu počast nevinim žrtvama, ali nećemo dopustiti da taj rok ugrozi kvalitet istraživanja", zaključuje penzionisani agent FBI-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin