VIDEO: Beloruskinja prva Mis sveta sa invaliditetom

Pobednica prvog takmičenja za izbor Mis sveta devojaka s invaliditetom održanog u subotu u Varšavi u kome su učestvovale 24 devojke iz 19 zemalja sveta, je studentkinja psihologije i pedagogije iz Belorusije Aleksandra Čičikova (23).
"Nije važno ko je poneo krunu najlepše, jer mi smo sve pobednice. Sklopile smo nova poznanstva, doživele nova iskustva.... Ovo je prva posebna prilika da svetu pokažemo da smo i mi u stanju da radimo šta želimo", rekla je dvadesetosmogodišnja Čileanka Maria Diaz, profesionalna teniserka koja je na pozornicu izašla u invalidskim kolicima, a nastradala je pre deset godina kada je na nju pucao nepoznati muškarac. 
 
Prvom pratiljom je proglašena Lebohang Moniatsi iz Južnoafričke Republike, a drugom pratiljom Poljakinja Adriana Zavadzinska. 
 
Takmičarke su se na gala večeri pred publikom i žirijem pojavile u tradicionalnim narodnim nošnjama, kao i koktel i večernjim haljinama. U sklopu programa su plesale krećući se po pozornici u kolicima same ili uz nečiju pomoć. Većinom su govorile o sopstvenim iskustvima i problemima što ih nosi život u invalidskim kolicima. 
 
Miranda Bejker, predstavnica Holandije, ispripovedala je da za invaliditet "duguje" lekarskoj grešci, a Poljakinja Beata Jaloča je rekla da je u kolicima završila nakon što je na nju pao muškarac koji je skočio sa sedmog sprata zgrade u pokušaju samoubistva. 
 
Međutim, da je duh takmičarki bio bez premca dokazuje i anegdota s priprema kada je tokom proba koreografije trebalo "u vazduh podići desnu ruku".  "Ali ja je nemam, mislim, nemam desnu ruku", rekla je na to uz smeh iz svojih električnih invalidskih kolica Amerikanka Dženifer Lin Adams. "Rođena sam gotovo u potpunosti bez ruku i nogu. Moram se prilagoditi muzici i koreografiji, ali biće dobro. I u životu se stalno prilagođavam", rekla je Mis Amerike. "Ujedno je to moja poruka svetu, svaka od nas ima svoja ograničenja, ali moramo im se prilagoditi i izdići se iznad njih", poručila je. 
 
Reč je o takmičenju bez presedana u svetu.
 
"Cilj mu je da izmeni sliku o ženama u invalidskim kolicima kako ih ne bi osuđivali samo zbog njihovog invaliditeta", rekla je Katarina Vojtazek Ginalska, voditeljka udruženja "Jedinstvena" koje je organizovalo takmičenje.
 
Za finansiranje takmičenja, udruženje je prikupilo novac od privatnih sponzora, ali najveću pomoć su obezbedili gradski oci Varšave, koji su garantovali infrastrukturu, logistiku i pomagače.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin