Amiši žive duže zahvaljujući genetskoj mutaciji

Retka genetska mutacija otkrivena kod zajednice Amiša u SAD objašnjava njihovu dugovečnost i, prema rečima naučnika, otvara put za tretman degeneracije izazvane starenjem.
Amiši žive duže zahvaljujući genetskoj mutaciji
Foto: Pixabay
"To je prva ljudska genetska mutacija za koju je dokazano da ima mnogobrojne uticaje na biološke promene izazvane starenjem", rekao je profesor Daglas Von, predsednik medicinskog fakulteta Severozapadnog univerziteta u Čikagu.
 
Istraživanje čiji rezultati su juče objavljeni u časopisu "Science Advances" sprovedeno je na 177 Amiša starosti 18 do 85 godina u njihovoj zajednici u Bernu, u saveznoj državi Indijana.
 
Pokazalo se da 43 osobe imaju mutaciju gena "serpin jedan" koji snažno smanjuje proizvodnju proteina PAI-1, te su boljeg zdravlja i žive najmanje 10 godina duže od ljudi koji nemaju tu mutaciju. Očekivani životni vek u SAD je 78,8 godina.
 
Međunarodni naučni tim je ustanovio da je "metabolički profil" Amiša zdraviji i da su značajno manje podložni dijabetesu i kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, otkriveno je da su "telomeri" njihovih antitela najmanje 10 odsto duži.
 
"Telomeri" su deo DNK koji se nalazi na kraju svakog hromozoma radi zaštite i koji se smanjuju svakom ćelijskom deobom, doprinoseći starenju.
 
Amiši su zatvorena, veoma strogo disciplinovana hrišćanska zajednica poreklom iz Švajcarske. Grupno su u 18. veku emigrirali u Ameriku gde se računa da ih ima 250.000, mahom u SAD. Žive jednostavno, izoluju se od drugih, odevaju se krajnje skromno, mahom se bave proizvodnjom hrane koristeći drevne metode, te se ona smatra ekološkom i zdravom, i odbijaju savremenu tehniku i uređaje.
  • Limanac

    18.11.2017 15:26
    ma kakva mutacija
    Ma kakva mutacija, izmisljaju gluposti kao neko naucno objasnjenje, glavno je da jedu hranu bez pesticida i drugih otrova (samo rukom okopavanje nista traktori benzini i nafta), ne zrace se televizorima, kompjuterima, tabletima telefonima.... itd., nemaju zatrovano zemljiste pa piju cistu vodu. Uzmi srpskog seljaka sa neke gudure koji zivi van tokova civilizacije, zivi bre 15 godina duze od Amisa, samo rakija, ovciji sir, cist vazduh i voda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".