Hleb sa insektima u prodaji u Finskoj

Jedna od najvećih finskih prehrambenih kompanija, lansiraće sutra na tržište prvi hleb sa insektima.
Markus Helstrom, šef pekarskog sektora u grupi Fazer, izjavio je da jedna vekna sadrži oko 70 sušenih cvrčaka, koji se melju u prah i dodaju brašnu. Prema njegovim rečima, cvrčci čine 3 procenta težine hleba.
 
"Finci su spremni da probaju nove stvari", rekao je Helstrom.
 
"Prema nedavnim istraživanjima sprovedenim u nordijskim zemljama, Finci imaju najpozitivniji stav prema insektima u gastronomiji", izjavio je Juhani Sibakov, šef odeljenja za inovacije u Fazer Pekari.
 
"Napravili smo hrskavo testo za poboljšanje ukusa", naveo je on, dodajući da je rezultat bio "ukusan i hranljiv" i da je Sirkaleipa (Cvrčkov hleb) "odličan izvor proteina, a insekti sadrže i dobre masne kiseline, kalcijum, gvožđe i vitamin B12".
 
"Čovečanstvu su potrebni novi i održivi izvori ishrane", poručio je Sibakov, dok je Helstrom napomenuo da je finski zakon promenjen 1. novembra kako bi se omogućila prodaja insekata kao hrane.
 
Prva serija hleba sa cvrčcima naći će se sutra u prodaji u vodećim finskim gradovima. Iz kompanije su naveli da za sada nemaju dovoljno takvog brašna da obezbede prodaju u celoj zemlji, ali je cilj da hleb bude dostupan u 47 pekara.
  • nebesky

    23.11.2017 19:56
    Patent
    Eto, da su naši patentirali hleb sa bubašvabama sada bi smo naplaćivali tantijeme. Ovako samo ostaje da se hvalimo da smo prvi u svetu jeli hleb sa insektima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".