Naučnici: Ljubav na prvi pogled ne postoji

Psiholozi s Univerziteta Groningen u Holandiji istraživali su fenomen koji se najčešće povezuje sa romantičnim komedijama.
Naučnici: Ljubav na prvi pogled ne postoji
Foto: Pixabay
Razočaravajuća vest za sve romantične duše jeste zaključak naučnika da je ono što ljudi smatraju ljubavlju na prvi pogled - zapravo samo jaka fizička privlačnost. 
 
Istraživanje je sprovedeno na 396 učesnika, od čega je bilo 60 pretežno heteroseksualnih žena, a velika većina holandski i nemački studenti, prenosi portal klix.ba. 
 
Učesnicima su putem onlajn ankete postavljena pitanja u vezi sa njihovom trenutnom ljubavnom vezom (ukoliko je imaju), a zatim su im pokazivane fotografije stranaca čiju su privlačnost učesnici ocenjivali. Ispitanici su imali zadatak da istaknu sva osećanja ljubavi, uključujući intimnost, strast, posvećenost i eros, koja su bila merena izjavama kao što su "osećam da smo jedno drugom suđeni". 
 
Takođe su odgovarali na pitanje da li su ikada osetili ljubav na prvi pogled. 
 
Nakon toga su sprovedena dalja istraživanja, koja su uključivala kratko upoznavanje, gde bi učesnici proveli 20 ili 90 minuta upoznajući jedni druge. 
 
Naučnici su im nakon toga ponovo postavljali pitanja u vezi sa njihovim potencijalnim parovima. 
 
Uzimajući u obzir rezultate svih ispitivanja, 32 učesnika (od kojih su većina muškarci), odgovorila su da su 49 puta osetili ljubav na prvi pogled. Međutim, reč je o snažnoj fizičkoj privlačnosti, s obzirom na to da se skala privlačnosti sastojala od pet nivoa, a da se devet odgovora preklapalo. 
 
To nije bio slučaj s kratkim upoznavanjima, gde nije bilo obostranog priznavanja ljubavi na prvi pogled. 
 
"Naši rezultati su pokazali da ljubav na prvi pogled na stvarnom sastanku ne liči ni na strastvenu ljubav, niti ljubav uopšte", ističu stručnjaci.
  • *_*

    03.12.2017 18:51
    Naravno da postoji, i jos uvek traje!
  • ***

    03.12.2017 15:46
    Postoji. Kako god da se zove postoji. Kao da me je grom udario. U momentu. Potpuna fascinacija. I jos traje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin