Francuski jedriličar rekordnom brzinom oko sveta

Mesec dana pošto je krenuo da obori rekord u solo jedrenju oko sveta, Fransoa Gabar postiže neverovatnu brzinu i do Rta Horn je juče stigao s čak dva dana prednosti nad prethodnim rekorderom.
Talentovani jedriličar opravdava svoju reputaciju i u svom prvom napadu na svetski rekord velikim trimaranom "Masif", do sada je plovio gotovo bez greške.
 
Do juče je plovio brzinom koja ga, po računici, vodi ka rekordu: samo 29 dana, tri sata 15 minuta, što je više od dva dana bolje od rekordnog vremena koje je u solo plovidbi do te tačke 2016. godine postigao njegov zemljak, Francuz Toma Kovil (31 dan 11 sati 30 minuta) i pobednik trke "Vande Glob" 2013.
 
Uprkos ovom vođstvu, Gabara ništa ne prepušta slučaju jer je posle Rta Horn, u plovidbi uz Atlantik, sve u igri. Trebaće mu i sreće da se obori rekord od 49 dana i tri sata Kovila iz 2016. godine.
 
Gabar je 4. novembra krenuo iz francuske luke Uesan da pokuša da obori rekord koji je Kovil (na brodu "Sodebo") u petom pokušaju postavio 25. decembra 2016. (49 dana tri sata četiri minuta). Svega godinu posle podviga Kovila, 34-godišnji jedriličar Gabar, može postići veliki uspeh.
 
Njegova prednost najpre potiče zbog izuzetno povoljnih meteoroloških prilika na početku, a potom i zbog mirne plovidbe niz Atlantik, što mu je omogućilo odlično vreme do Rta Horn. On je zadržao svoj brod na prosečnoj brzini (više od 32 čvora, ili 60 km/h).
 
"Brzo sam išao kroz Južni Atlantik, to mi je dozvolilo da steknem prednost. A postigao sam to i zbog izuzetnih uslova", rekao je Gabar tokom predaha pre oplovljavanja Rta Horn.
 
Gabart odlično upravlja svojim brodom koji je i mnogo brži od Kovilovog, starog 10 godina. Maksi-trimaran "Masif" je porinut u leto 2015. godine.
 
Gabaru sada preostaje manje od 20 dana da izvede podvig (mora stići pre 23. decembra u 12:09 po francuskom vremenu/11:09 GMT). A pri plovidbi uz Atlantik, ka severu, sreća je najvažniji faktor.
 
  • Vlada

    04.12.2017 16:10
    Ali kako je to moguće kad je Zemlja ravna?
  • borislion

    04.12.2017 12:21
    rekorder
    Alal vera care.
    Ovo je baš podvig.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin