Gradić svake godine primi 20.000 pisama za Deda Mraza

U gradu Santa Claus (Deda Mraz) u saveznoj američkoj državi Indijana u vreme božićnih praznika izuzetno je radno. Svake godine ovaj gradić je preplavljen sa više od 20.000 pisama upućenih Deda Mrazu.
Grupa volontera, poznatih kao vilenjaci, svake godine vredno odgovara na svako pismo iz svih krajeva sveta, a zanimljivo je da im poštari dostavljaju čak i ona koja nemaju adrese, već su naslovljena samo "Za Deda Mraza".
 
Neumorni "vilenjaci", njih oko 300, svakome pišu odgovore, a ponekad to bude i po 2.000 pisama dnevno.
 
"Neverovatno je usrećiti decu", kaže 86-ogodišnja Pat Koch, glavni vilenjak u gradu. Ona se bavi pisanjem odgovora još od svoje 11. godine. "Sedimo ovde, smejemo se i plačemo", priča Koch. "Stižu nam pisma dece u kojima njihovi roditelji napišu: 'Naučili smo da koristimo nošu pa se nadamo da će Deda Mraz doći' ili 'Prestali smo da sisamo palac'. Neka deca pišu veoma tužna pisma kao što je: 'Živim sa bakom, ali želim da budem sa svojim tatom'".
 
Vilenjaci primaju i poštu starijih ljudi koji su usamljeni i pišu Deda Mrazu. Pisma stižu i iz Japana, Kine i Malezije. Svako od njih bude pročitano i na njega bude odgovoreno.
 
A situacija bi bila sasvim drugačija da je ovaj grad zadržao svoje originalno ime: Santa Fe. Kada su 1850-ih godina njegovi stanovnici zatražili sopstvenu poštu, nastao je problem. Već je postojao grad Santa Fe u Indijani, a država nije dozvolila dva identična poštanska naziva.
 
Tada je ovaj Santa Fe morao da promeni ime. Nakon puno javnih diskusija i pomalo svađa, odlučeno je da se grad zove "Santa Claus". S godinama su pisma upućena Deda Mrazu počela da stižu u poštu ovog grada, a od 1914. počela je i praksa slanja odgovora. U početku se radilo o malom broju pisama te odgovaranje nije zahtevalo preteran trud, međutim, kako je vreme prolazilo, biloje potrebno sve više volontera. Danas je slanje odgovora ozbiljan posao.
 
Koch je 1976. godine osnovala neprofitnu organizaciju "Vilenjaci Deda Mraza" koja prikuplja donacije i njima pokriva troškove slanja pisama iz Santa Clausa.
 
"Mislim da niko ne bi trebalo da plaća za pismo koje dobije od Deda Mraza", kaže ona.
 
Svaki odgovor koji šalju pisan je rukom i posebno upućen osobi koja je pisala Deda Mrazu, bilo da je to dete ili odrasli. Volonteri koji se bave ovim poslom nekada i satima putuju kako bi izvršili preuzetu dužnost.
 
"Povremeno nam majke opišu kako su se lica njihove dece ozarila kada su dobila odgovor od Deda Mraza. To je naša najveća nagrada", kaže volonterka Pat.
 
Ove godine vilenjaci su počeli da šalju odgovore 27. novembra jer su već primili veliki broj pisama iz svih krajeva sveta. Posao bi trebalo da bude završen pre 21. decembra, a moraju da rade svakodnevno, ponekad i do kasno u noć.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin