"Brate", "znači", "bre" - poštapalice i zašto ih koristimo

Možda toga nismo svesni, ali poštapalice koje manje-više svi koristimo često znaju jako da iritiraju naše sagovornike.
"Brate", "znači", "bre" - poštapalice i zašto ih koristimo
Foto: Pixabay
O poštapalicama, načinima da ih izbacite iz govora, ali i onoj napopularnijoj, govori za B92 dr Marina Nikolić, urednica sajta "Jezikofil".
 
"Dakle", "brate" i ono čuveno "znači" pomene se i po nekoliko puta u istoj rečenici, a sagovornik vrlo brzo stiče utisak da baratate sa jako malim fondom reči.
 
"Poštapalice su leksičko-stilske greške koje nastaju upotrebom reči ili fraza koje su u govoru nepotrebne, te samo opterećuju i kvare tekst. Njih čine reči koje imaju značenje, ali se ono izgubilo u korist upotrebe, tako da poštapalice ustvari ne predstavljaju ništa drugo do skup glasova lišen značenja, koji služi kao pauza u govoru, što ostavlja nekoliko sekundi za razmišljanje", kaže dr Nikolić u razgovoru za B92. 
 
Rezultati nedavne studije Univerziteta Arizona pokazali su da se poštapalice poput "naravno", "stvarno", "zapravo", "neverovatno" najviše koriste kada smo pod stresom, te da predstavljaju govorni obrazac kod napetosti. 
 
"Svakako da i stres može biti uzročnik pojave poštapalica u nečijem govoru. Kada javno govorimo, pod adrenalinom smo, srce ubrzano radi, dah je plići, moguća i česta je trema, što sve zajedno može imati za posledicu zamuckivanje, nepovezan i isprekidan govor, koji pokušavamo da povežemo i učinimo tečnim upravo poštapalicama i fraziranjem. Istraživanja su pokazala da se se stresne situacije ispoljavaju i neverbalno i jezički", navodi dr Nikolić.
 
Pošto je većina nas žrtva neke poštapalice, postavlja se pitanje koji je najbolji način da ih se rešimo.
 
"'Znači' je svakako najfrekventnija, uz 'ovaj' i 'mislim'. U javnom govoru apsolutno treba izbegavati 'bre' ili 'brate', a truditi se izbegavati 'znači', 'ovaj', 'kako da kažem'… Preporuka za njihovo otklanjanje je sporije govoriti, disati duboko, a u osnovi jeste bogaćenje sopstvenog rečnika, koje se postiže čitanjem i vežbom. Jedan od saveta može biti i snimanje sopstvenog govora, što nam omogućava da lakše uočimo svoje greške", naglašava sagovornica.
 
Dr Marina Nikolić izdvojila je desetak poštapalica koje se najviše koriste u svakodnevnom srpskom jeziku, koje nisu strane ni intelektualcima. 
 
"Najfrekventnije poštapalice u svakodnevnom govoru jesu 'znači', 'ovaj', 'znaš', 'shvataš', 'kako da kažem', 'u svakom slučaju', 'kaže' – u prepričavanju tuđeg govora, 'bre' – kao dijalekatska i ekspresivna poštapalica, 'brate' – kao žargonska. S druge strane, u govoru intelektualaca javlja se najčešće 'ustvari', 'zapravo', 'svakako', 'u svakom pogledu' i tako dalje", zaključuje dr Marina Nikolić.
  • JA

    04.01.2018 18:45
    Postapalica
    "Mmmmm....da, a posle tog da ima jos mnogo drugih stvari"... malo poduza postapalica koju je koristio devedesetih godina proslog milenijuma jedan novosadski lekar.
  • Neoplantius

    31.12.2017 14:53
    @evgenije
    Da li je pomenuto istraživanje obuhvatilo i nastupe u tadašnjim medijima?
    Mlada persona koja je slušala-gledala tadašnje medije, sticala je potpuno drugačiju predstavu o normalnoj komunikaciji nego što je to danas slučaj.
    U toj edukaciji nisu učestvovali samo voditelji i komentatori, već i tadašnje medijske ličnosti i političari. Danas je mnogo teže izrasti u elokventnu osobu uz sav taj sadržaj koji bi u to vreme bio cenzurisan, ili svrstan u šund.
  • dzungla

    31.12.2017 14:22
    @evgenije
    "kada se dve ribe svađaju pa jedna drugoj kažu "popu*i mi *****". "

    Tacno . Retko je naci normalnu vaspitanu devojku. Kao da su sve dosle iz Parova . Grube su i agresivne. Muka mi je da budem u kaficu kad cujem njihov glasan napadan izvestacen smeh i psihotican razgovor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin