Iznenađujući rezultati istraživanja o navikama mladih

Tinejdžeri i mladi danas manje piju i puše, kasnije ulaze u seksualne odnose, i više se obrazuju. Ipak, usamljeniji su nego ikada jer je sve postalo "online" i imaju manje kontakata uživo, pokazalo je istraživanje koje je objavio magazin The Economist.
Iznenađujući rezultati istraživanja o navikama mladih
Foto: Pixabay
Mladi su danas manje hedonisti, a promene koje su se dogodile pokazale su da su ove nove generacije mnogo različitije od prethodnih u skoro svim bogatijim zemljama, počev od Evrope i SAD, do Japana i Južne Koreje. 
 
Recimo, mnogi od njih kasnije kreću da piju, a prosek tinejdžera u Australiji, na primer, koji je počeo da pije pomerio se sa 14,4 na 16,1 godina. Broj onih koji su probali cigarete u Evropi opada još od 1999. godine. 
 
Raste i broj onih koji nikada nisu probali niti alkohol, drogu ili cigarete i lekove. Broj apsolutnih apstinenata u Švedskoj je porastao sa 11 na 31 procenat u poslednjih 12 godina, odnosno sa 23 na 61 procenat na Islandu. U Americi su droge osim marihuane postale manje popularne. 
 
Kad je seks u pitanju, 1991. godine, 54 procenata američkih tinejdžera imalo je seksualno iskustvo u periodu od 14 do 18 godine, a 19 procenata je imalo seks sa najmanje četiri partnera. Pre dve godine, ta proporcija iznosi 41 procenat i 12 procenata. 
 
U SAD-u je udeo mladih od 20 do 24 godina bez seksualnog partnera krajem 60-ih bio 6,3 procenata, dok je kod onih rođenih početkom devedesetih sada 15,2 procenata. U Japanu 47 procenata mladih od 20 do 24 godine navelo da nikad nisu imali seksualne odnose sa ženom, a 2002. bilo ih je trećina. 
 
Jedan od razloga promena je, kako veruju istraživači, jeste što se porodični život promenio. Studija na 11 zemalja pokazala je roditelji provode mnogo više vremena sa svojom decom. 
 
Broj dečaka koji kažu da je lako pričati sa svojim roditeljima, tačnije sa ocem, porastao je u poslednjih godina u 28 od 34 bogate zemlje, dok je kod devojčica to slučaj u 29 od 34 zemlja. Isti trend je kad su u pitanju razgovori i odnos sa majkom. 
 
Drugi razlog je taj, kako se veruje, to što su deca danas više fokusirana na školu i obrazovanje i broj obrazovanih među populacijom od 25 do 34 godine porasla je sa 26 na 43 procenata u poslednjih 16 godina. 
  • /

    17.01.2018 19:22
    /
    rep je stigak jos dok smo bili dobri sa amerima.
    udbaski brenin turbo folk se brze primio
  • Dejan

    17.01.2018 10:33
    To možda u Australiji i Americi. Ovde puše i piju kao pravi već u osnovnoj školi.
  • Matori

    17.01.2018 09:48
    Tap, tap, tap, tap....
    Teško je zatrudneti preko smartfona, istina. A i FB ne pomaže.
    A život je ono što se dešava dok vi tapkate....
    Ko bi mogao da zameni gitaru i vino sa Bećarca ili disko sa Mašinca - sa lajkovanjem?
    Ali smo yato ekspresno uvezli dilere i navija;ko organiyovanje Britanije, rep i sve vrste bahaćenja bogatih, kao i nasiliništvo po školama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.