Simbol Brisela u srpskoj narodnoj nošnji

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije simbol grada Brisela "Maneken Pis" obučen je danas u srpsku narodnu nošnju.
Osmu godinu za redom na Dan državnosti Srbije najprepoznatljivije obeležje glavnog grada Belgije i sedišta EU, statua dečaka koji piški, obučena je u šumadijsku nošnju. Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa vlastima grada Brisela i belgijskim udruženjem "Prijatelji Manekena Pisa", od 2011. godine, svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folklora.
 
"Već osmi put oblačimo Manekena Pisa u narodnu nošnju - šajkaču, jelek i opanke i okupljamo se ovde sa predstavnicima diplomatskog osoblja ambasada i misija u Briselu, pri EU i NATO, kao i sa predstavnicima "Prijatelja Manekena Pisa" i mnogobrojnim turistima. Poslužili smo sve prisutne pogačom, gibanicom i rakijom", kaže zamenica ambasadorke Srbije u Belgiji Irena Banovčanin.
 
Bronzana statua dečaka koji piški, visine 60 centimetara, napravljena je u 17. veku kao sećanje na legendu o dečaku koji je tako ugasio fitilj eksploziva i time sprečio osvajače da dignu u vazduh zidine Brisela. Trenutno izložena statua "dečkića", što je prevod imena Maneken Pis sa flamanskog jezika, napravljena je 1965. godine, dok se original čuva u Muzeju grada Brisela. 
 
Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od 965 kostima koje statua ima u svom muzeju i menja ih, shodno prilici, oko 130 puta godišnje.
  • Lalosh238

    16.02.2018 06:55
    5.10.1988-5.10.2018
    Tako i albanci i ostali mogu sutra da presvuku kip, tipicno skrnavljenje simbola grada.
  • V

    15.02.2018 19:14
    *
    'ajde kad stranci misle da je cela Srbija u šajkačama i opancima...
    Ali zašto u Vojvodini na manifestacijama budu redovno predstavnici KUD-ova upravo sa šajkačama i opancima?
    Kao da ne postoji autentična, lokalna narodna nošnja. Pa ako Vojvođani neće biti sa čakširama, pruslucima i šeširima, ko će?
    Tj. kao da postoji tendencija brisanja svih vojvođanskih specifičnosti. Nažalost, ono "kao" je suvišno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin