VIDEO: Deset država koje će možda nestati za 100 godina

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale - a taj proces nije gotov.
VIDEO: Deset država koje će možda nestati za 100 godina
Foto: Pixabay
Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni večan. Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati druge probleme koje će ih razediniti, odnosno uništiti. 
 
Od pretnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je da li će ovih 10 država preživeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina. 
 
1. Holandija
 
Efekti klimatskih promena uzrokovani globalnim zagrevanjem deluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu naneti štetu evropskim državama. 
 
Većina teritorija ove države nalazi se ili u novou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrevanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povećanjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama. 
 
2. Severna Koreja 
 
Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se krili od medija. Brojni analitičari veruju kako će do urušavanja sistema i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong - un je već nekoliko puta sproveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti). Dobre vesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna da uloži u popravku štete i ujedinjenje.
 
3. Belgija 
 
Iako je ova država dom Ujedinjenih naroda, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podeljena u sukobu etničkog pitanja podele na Flamance i Valonce. Budući da ne dele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke razlike, za očekivati je da Valonci uspeju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja sopstvene nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele da dopuste već ciljaju na nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podele zemlje doći već u sledećih 20-ak godina.  
 
4. Maldivi 
 
Za sve one koje ne veruju u koncept globalnog zagrevanja, Maldivi su stvaran primer na koji treba da obrate pažnju. Ta ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnošću da potone. Pretnja je postala toliko velika da je bivši predsednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gde bi preselio celokupno stanovništvo ako nivo mora nastavi da raste. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrevanja, a to bi moglo da se dogodi oko 2085. godine. 
 
5. Ujedinjeno Kraljevstvo 
 
Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnošću, moguće je kako će raspad zateći i ovu svetsku silu. Škotska je imala neuspeli pokret za nezavisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih delova države - i to će postati tačka razdora. Veruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva i da će se kao nezavisne pridružiti EU, a taj proces će biti razrešen u sledećih 20 godina.   
 
6. Irak 
 
U ratnom stanju od 2011, ova je država pravi primer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podeljeno. Rast popularnosti Islamske države privukao je pažnju na ovu podelu te je poprilično očito kako se zemlja na jedvite jade veštački održava. Irak je podeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je poprilično neverovatno da će se ujediniti pa se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.  
 
7. Kiribati 
 
Ova ostrvska država u središnjem delu Tihog okeana do 1979. bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene grupe ostrva raspršene na ogromnom prostoru Tihog okeana - Gilbert, Feniks i Lajn. Smatraju se oličenjem tropskog raja, ali svako ko želi da ga iskusiti trebalo bi to brzo da učini, jer je povišen nivo mora već preplavila dva ostrva. Nastavi li se taj trend, veliki deo države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći da pruži osnovne uslove za život. Predsednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da počnu da prihvataju ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.  
 
8. Španija 
 
Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008, napravila je toliku štetu da je zemlju dovela na samu ivicu raspada - a još uvek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podela među stanovništvom. Regija Katalonija na severoistoku Španije i dalje planira da bude nezavisna uz veliku podršku javnosti. Na severu zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koje pokušavaju da steknu sopstvenu nezavisnost. Ako se ekonomska kriza ne reši i ove regije nastave da dobijaju popularnost u borbi za nezavisnost, velike su šanse da je Španiji kakvu je danas poznajemo vreme isteklo.  
 
9. SAD 
 
S obzirom na istoriju, činjenica je kako je američko stanovništvo podeljeno s dubokim kulturalnim razlikama i političkim stavovima između severa i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih 50 država dobilo je hiljade pisma svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju te se nastave događaji koji samo produbljuju razlike - poput odabira Trampa za predsednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najverovatnije je kako će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.  
 
10. Kina 
 
Uprkos tome što Kina ima jedno od najvećih ekonomija na svetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sledećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteće da čak 250.000 Kineza zbog njega prevremeno umire svake godine. Predviđanja same kineske vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030, pa su velike šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu. 
 
  • Futog

    18.02.2018 19:05
    Www
    I jos jedna drzava! Ona u kojoj se snime Nemanjici na onakav nacin!
  • Dante

    18.02.2018 16:51
    Ostala je još jedna sitnica..
    Da niste nešto zaboravili? Nešto što se raspada već duže od 20 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".