Pronađene kosti Amelije Erhart?

Prema najnovijoj naučnoj studiji, kosti pronađene na pacifičkom ostrvu Nikumaroro propadaju Ameliji Erhart, uprkos forenzičkoj analizi iz 1941. godine prema kojoj te kosti pripadaju muškarcu, prenosi "Vašington post".
Erhart je prva avijatičarka koja je sama preletela Atlantski okean i koja bi verovatno bila prva žena koja bi sama letela oko sveta avionom da nije nestala iznad Pacifičkog okeana 1937. godine.
 
Prema studiji "Amelija Erhart i kosti sa Nikumarora" koju je napisao profesor Univerziteta u Tenesiju Ričard Janc te kosti su decenijama bile enigma, a mnogi su spekulisali i da je Erhart umrla na ostrvu nakon pada aviona. Kosti je otkrila britanska ekspedicija tražeći naselja na ostrvu, navodi se u studiji i dodaje da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cele oblasti nakon što su otkrili ljudsku lobanju.
 
Tako su otkrivene i ostale kosti i nešto što je ličilo na žensku cipelu, a kasnije i kutija namenjena čuvanju navigacionog instrumenta koji se koristi za letenje i boca benediktanskog biljnog likera. Naredne godine kosti su poslate na Fidži na analizu.
 
- U to vreme postojala je sumnja da se radi o ostacima Amelije Erhart - napisao je Janc u studiji. 
 
Janc je uporedio dužinu kostiju sa merama Erhartove - njenu visinu, težinu, oblik tela i proporcije zasnovane na fotografijama i postojećim informacijama na njenim dozvolama za vožnju aviona i automobila. On je to uradio pomoću kompjuterskog programa koji obično koriste forenzički antropolozi širom sveta.
 
Prema njegovom otkriću, kosti Erhartove slične su Nukumaroro kostima.
 
- Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Erhartove - smatra Janc.
  • još će

    09.03.2018 08:09
    još će i da objave da je Amelija bila transrodna osoba. Tek će onda biti važna za istoriju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.