Treba li skidati čarape na spavanju?

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, spavanje u čarapama je dobro, piše MedicalNews Today.
Naime, telo zahvaljujući tome uspostavlja pravilnu telesnu termoregulaciju i na taj način uspostavlja i red u funkcionisanju mozga i organizma. 
 
Spavanje u čarapama je korisno i zbog toga što nam pomaže da brže utonemo u san i da oko 4 sata ujutro, u vreme kad je temperatura tela najniža, obezbedimo organizmu dovoljnu količinu toplote. 
 
Zagrevanje nogu i ruku utiče na proširenje krvnih sudova. Pri tome naš organizam prima informaciju da je vreme za san. 
 
"Grejanje hladnih stopala prouzrokuje širenje krvnih sudova, što poručuje mozgu da je vreme za spavanje. Pošto se krvni sudovi rašire na rukama i nogama, toplota se ravnomerno rasporedi kroz telo i priprema ga za spavanje", tvrde iz Nacionalnog instituta za zdravstvo. 
 
Prema nekim istraživanjima, ljudi koji nose čarape na nogama zaspu petnaestak minuta ranije nego bez njih, a čak i tradicionalna kineska medicina podržava takvo stanovište. 
 
Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je između sedam i devet sati sna. Nedostatak sna povećava rizik od smanjene koncentracije i negativno utiče na pamćenje i raspoloženje. 
 
Dugoročno utiče na povećanje mogućnosti razvoja srčanih oboljenja, depresije i gojaznosti. 
 
Iz sličnih razloga, spavanje u čarapama doprinosi sprečavanju napada kod Rejnoovog sindroma, kao i kod pojave valunga kod žena u menopauzi. Rejnoov sindrom je stanje kod koga delovi tela, poput prstiju na rukama ili nogama, postanu hladni i otupe na dodir, što je reakcija na niske temperature ili na stres. 
 
Naučnici kažu da pri odlasku u krevet u čarapama treba obratiti pažnju na nekoliko stvari: Pre svega, zbog bakterija, treba izbegavati odlazak u krevet u čarapama koje nosite tokom dana.
 
Takođe, treba voditi računa o higijeni nogu, oprati ih i dobro osušiti pre odlaska u krevet.
 
Čarape treba da budu napravljene od prirodnih materijala i da ne budu predebele.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".