Spineri opasni po zdravlje

Spineri, igračke koje su postale veoma popularne prošle godine, spadaju među proizvode koji na tržištu EU imaju oznaku rizičnih po zdravlje, navodi se u izveštaju Evropske komisije za 2017. godinu o opasnoj robi.
Spineri opasni po zdravlje
Foto: Pixabay
Ljubitelji predmeta koji se mogu vrteti na palcu, između prstiju ili na ravnim površinama kažu da je ova vrsta zabave veoma zarazna. Pojedini spineri dolaze sa LED svetlima i baterijskim punjenjem i postoji rizik da deca dođu do tih baterija i progutaju ih, navodi se u izveštaju. 
 
Evropska komisija ukazala je na 11 modela spinera i uklonila ih sa tržišta jer ne ispunjavaju uslove EU o sigurnoj upotrebi. 
 
Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima koje treba zabraniti, povući ili opozvati sa tržišta Unije.  Lista obuhvata igračke, odeću, kozmetiku, profesionalne mašine i mnoge druge proizvode, uključujući vozila. 
 
Na spisku se često nađu igračke koje sadrže sitne delove ili hemikalije, a problem, između ostalog, ponekad predstavlja i plastično pakovanje koje može da dovede do gušenja. 
 
U 2017. godini, 53 odsto opasnih predmeta došlo je iz Kine i Hong Konga, a 26 odsto imalo je poreklo iz zemalja EU.
  • gari

    13.03.2018 09:18
    Dakle mogu biti opasni kao i skoro bilo koja vrsta igračke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.