Ukraden zub praistorijske ajkule u Australiji

Zub koji je pripadao ogromnoj praistorijskoj ajkuli ukraden je u Australiji.
Zub veličine osam centimetra je nestao iz nacionalnog parka koji se nalazi u zapadnoj Australiji. Fosil je pripadao vrsti megalodon koja predstavlja ogromne predatore za koje se veruje da su izumrli pre 2,6 miliona godina. Vlasti sumnjaju da su lopovi planski nameravali da ukradu baš taj zub.
 
Radi se o jednom od dva zuba čuvana na obali Nigaloo koja se nalazi na Uneskovoj listi zaštićenog svetskog nasleđa.
 
"Najgore je to što su uzeli bolji uzorak. Naše osoblje ga je prekrilo prirodnim materijalima kako bi bio što bolje sakriven", izjavio je portparol nacionalnog parka Arvid Hogstrom.
 
Dodao je da se ukradeni zub nalazio na polutajnoj lokaciji i da je bio spojen sa stenom. Za razliku od drugog zuba, nije bio vidljiv turistima. Samo mali broj ljudi je znao za njegovu lokaciju, a sumnja se da je neko "nenamerno otkrio lokaciju nekome ko je odlučio da ga ukrade".
 
Fosil je uklonjen verovatno korišćenjem nekog alata, što se smatra vandalizmom.
 
Megalodon je vrsta ajkule koja je jela kitove, a mogao je da naraste do 18 metara dužine i bude težak do 100 tona, 30 puta više od najveće velike bele ajkule.
 
Fosili su pronađeni širom sveta uključujući Evropu, Afriku i Ameriku.
  • pera

    13.03.2018 15:56
    Jadna ajkula. Kako ce sad da jede?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin