Kuhinjski sunđer 200.000 puta prljaviji od wc šolje

NSF International sproveo je studiju o mestima u domu koja sadrže najviše bakterija.
Kuhinjski sunđer 200.000 puta prljaviji od wc šolje
Foto: Pixabay
Studija je obuhvatila 22 porodice koje su zamoljene da 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobilnih telefona, kvaka na vratima i sličnih mesta kako bi se napravila analiza.
 
Najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput sunđera i krpa za brisanje posuđa, prenosi Jutanji list, pozivajući se na BBC. Čak 75 odsto sunđera za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mestima:
 
45 odsto kuhinjskih odvoda
32 odsto radnih površina
18 odsto dasaka za sečenje
 
Analizirane su i površine u kupatilu, a koliformne bakterije nađene su na 27 odsto držača za četkice za zube i devet odsto ručkica ormara.
 
Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog onečišćenja i prisustva fekalnih bakterija. Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.
 
Najveći rasadnik bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.
 
Doktor Čak Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Arizona, slaže se da su kuhinjski sunđeri i krpe među najprljavijim predmetima u svakom domaćinstvu. Njegova studija je pokazala da prosečna daska za wc ima oko 50 bakterija po kvadratnom inču (6,5 cm2), dok na istoj površini sunđera ili kuhinjske krpe ima između milion i deset miliona bakterija.
 
Drugim rečima, kuhinjski sunđer je oko 200.000 puta prljaviji od wc šolje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.