Naučnici odgovorili na pitanje šta je starije: kokoška ili jaje

Naučnici Univerziteta Šefild i Varvik su, čini se, našli odogovor na pitanje svih pitanja: šta je starije, kokoška ili jaje.
Naučnici odgovorili na pitanje šta je starije: kokoška ili jaje
Foto: Pixabay
Na najčešće postavljeno pitanje od postanka sveta, ljudi u najvećem broju odgovaraju "jaje", uz objašnjenje da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svet. Međutim, naučnici Univerziteta Šefild i Varvik imaju drugačiji odgovor.
 
Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati pre jajeta. Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.
 
Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj. Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.
 
Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.
  • debilana

    18.03.2018 17:09
    Vrlo inteligentno. Dakle: "dokazali" su da je kokoška starija tako što su "otkrili" da samo kokoška može da izlegne jaje. Drago mi je da smo konačno naučnim putem rešili ovu dilemu. Jedino se plašim da će sada drugi tim naučnika da "otkrije" kako kokoška može da se izlegne samo iz jajeta zbog proteina OC-18 koji je neophodan za to, pa da ćemo se opet vratiti na početak...
  • Ivana

    18.03.2018 11:05
    A znate li kako nastaju jaja koja kupujete i jedete?
    https://youtu.be/y6A53u-2sfM

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.