Austrija opozvala zabranu pušenja

Pušenje u austrijskim restoranima i kafićima neće biti zabranjeno, odlučio je Donji dom parlamenta Austrije, uprkos peticiji više od pola miliona građana koji su se tome protivili.
Austrija opozvala zabranu pušenja
Foto: Pixabay
"Sve do danas nijedna zemlja na svetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača", rekla je u raspravi poslanica opozicionih socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner.
 
Prethodna vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPO) i konzervativne Narodne stranke (OVP) složila se da zabrana pušenja stupi na snagu 1. maja, a da se ukinu odvojene prostorije za pušače. Međutim, desničarska Slobodarska partija (FPO) je opoziv te odluke postavila kao uslov za koalicioni sporazum o novoj vladi.
 
Ministarka zdravlja iz FPO Beate Hartinger-Klajn optužila je opoziciju za diskriminaciju pušača i osudila pokušaje njihove marginalizacije. Austrijska lekarska komora i udruženje obolelih od raka pluća prikupili su 543.000 potpisa pa će parlament morati da ponovo razmotri ovu odluku.
 
Parlament je doneo odluku da se poveća granica za kupovinu cigareta sa 16 na 18 godina i zabrani pušenje u automobilima u kojima se voze maloletnici.
  • gari

    24.03.2018 11:51
    Ako se pušenje već ne zabranjuje totalno, ili kako već, onda maker da lokal ima dobru ventilaciju, a ne da gosti mogu rukom da seku dim. U suštini, onaj ko je pušač, trebalo bi da čisto zbog kulture obraća pažnju da li taj njegov dim ide nekome u lice. Nego ljudi neće da budu obzirni. Ali moguće da bi se sa dobrom ventilacijom u lokalima problem rešio.
  • Pupi

    23.03.2018 23:44
    Slazem se da su alkoholicari mnogo veci problem i ne zaje#avajte zenu ko nenormalni. Ajde bre idite u prirodu ako ocete bez pusaca mnogo ste dosadni.
  • dusko

    23.03.2018 15:06
    ma kakva bre zabrana.to je bezveze.samo dizite cenu svaka 3 meseca par dinara i to je to.ko jos nije shvatio da pusenje ne valja ,nikad nece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.