Škole uklanjaju analogne satove jer đaci ne znaju da gledaju na njih

Britanske škole uklanjaju analogne satove jer učenici ne umeju da na osnovu njih procene vreme.
Škole uklanjaju analogne satove jer đaci ne znaju da gledaju na njih
Foto: Pixabay
Profesori sada rade na instaliranju digitalnih uređaja, jer su se učenici koji su polagali završne ispite u srednjim školama žalili dežurnima da imaju poteškoća sa analognim satovima. Malkolm Trob iz Asocijacije školskih i fakultetskih lidera poručio je da su se mladi navikli na korišćenje digitalnih uređaja.
 
- Ova generacija nije toliko umešna u gledanju na tradicionalne satove kao one starije. Oni su naviknuti na digitalni prikaz vremena na svojim telefonima ili kompjuterima. Gotovo sve što imaju je digitalne forme - objašnjava.
 
Trob je naveo da profesori žele da se njihovi učenici osećaju što je opuštenije moguće tokom ispita, a tradicionalni satovi u učionicama mogu da povećaju nivo nepotrebnog stresa.
 
- Ne želite da ih primoravate da podižu ruku da bi upitali koliko je sati. Škole će nesumnjivo raditi sve što je u njihovoj moći da učenici budu što smireniji, a prednost korišćenja digitalnih satova je velika jer je daleko teže pogrešno videti koliko je sati na ovim uređajima dok u isto vreme radite protiv tog vremena na ispitu - kaže Trob.
 
Brojni profesori podelili su svoja iskustva na temu ovog problema na društvenim mrežama.
 
Stefani Kinen, profesorka engleskog jezika u srednjoj školi "Rajslep" na severozapadu Londona, navela je da je njena škola instalirala digitalne satove u ispitnim učionicama nakon što su se zaposleni složili da mnogi đaci mlađeg uzrasta ne mogu da se snađu drugačije. Slično je uočila i Šeril Kvin iz škole "Kokermaut".
 
- Podrazumeva se da do uzrasta kada upisuju srednju školu, đaci umeju da gledaju vreme na starim satovima, ali pokazalo se da to često nije slučaj, što je u neku ruku zaista tužno. Ipak, iako pojedini misle da ćemo đake koji započinju drugi stepen školovanja učiti takvim stvarima, mi smo ipak pronašli benefit u digitalnim satovima - rekao je Malkolm Trob.
 
Međutim, ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da je početkom godine javnost šokirala i izjava pedijatra koji je upozoravao da deca sve češće pokazuju da otežano drže grafitne i hemijske olovke zbog preterane upotrebe tehnologije.
 
- Da biste mogli da držite i pomerate olovku potrebno je da imate jaku kontrolu nad finom motorikom, sitnim mišićima smeštenim u prstima. Deci je potrebno mnogo vežbe i mogućnosti da razvijaju ove veštine. Lakše je detetu dati pametan telefon nego ga ohrabrivati da gradi mišiće igrajući se slaganja kockica, kidanjem, lepljenjem ili vučom konopaca, igračaka - rekla je Sali Pejn, pedijatar angažovan u fondaciji "Srce Engleske".
  • Мунгос

    17.05.2018 23:21
    Глупи Енглези, па наравно да су им и деца глупа.
  • Dejan

    17.05.2018 15:12
    znak
    Sta vam tu cudno, pa ovi neo vozaci ili vam digitalna generacija kad su prvi put ugledali na board comp svoga auta spoljasnju temp koja je iznosila minus cetiri Celzijusa -4C odmah su zvali servis rekli da imaju kvar sa ikonom ,, covek sedi na wc solji,, !!
  • Bolje da ne gledam..

    14.05.2018 18:15
    ...možda i jesam tamo!
    Jel ovo vest iz "Vesti iz nesvesti" (ako se neko seća tog priloga iz omiljene nam dečije humorističke emisije) ili sa Njuznet-a ? :).
    Shvatam ja da je u toku "debilizacija" mladih naraštaja al brate mili - ovo je previše. Pa šta je sledeće: "Učenici se ne osećaju lagodno kad im zadajemo kontrolne zadatke pa ćemo im dozvoljavati da prepisuju na istim..." hahaha .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".