Čovek koji je spasao više od dva miliona dece poslednji put dao krv

Dobrovoljni davalac krvi iz Australije koji je, zahvaljujući retkom tipu krvi spasao, kako se veruje, živote preko dva miliona dece, dao je u Sidneju poslednji put krv.
Čovek koji je spasao više od dva miliona dece poslednji put dao krv
Foto: Pixabay
Taj 81-ogodišnjak je davao krv 63 godine, objavio je Crveni krst te zemlje.
 
Okružen majkama i njihovim bebama, Džejms Harison je medicinskoj sestri pružio "zlatnu ruku" kako bi mu poslednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visok nivo antitela, vrednih u proizvodnji anti-D injekcija. Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh-negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog deteta, čime se sprečava razvoj Rh antitela.
 
Majke i deca ponekad nemaju kompatibilan Rh faktor. Nakon rođenja Rh-pozitivnog deteta, Rh-negativna majka dobija injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se sprečilo stvaranje antitela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne dece u budućim trudnoćama.
 
Harisonove donacije pomogle su australijskim majkama, njih više od dva miliona, da na svet donesu svoje bebe, objavio je Crveni krst.
 
Harison je inspiraciju za dobrovoljno davanje krvi dobio kada je imao 15 godina, kada je njemu bila potrebna krv tokom velike operacije. To ga je navelo da počne da donira krv čim je napunio 18 godina, 1954, puno ranije nego što su naučnici otkrili retku kombinaciju u njegovoj krvi.
  • Jasmina

    13.05.2018 11:34
    Humano
    Poznajem alkosa,koji je davao krv,da ne bi isao dva dana na posao.
  • Anon

    12.05.2018 16:50
    @davalac
    "ko primi krv nemoze da bude davalac"

    Podaci dostupni na internetu govore da niste potpuno u pravu. U Srbiji se mora cekati 6 meseci nakon primljene transfuzije, u Australiji - odakle je gospodin iz teksta - 12 meseci. UK ima mnogo stroze pravilo, tamo davaoci ne mogu da budu osobe koje su primile transfuziju pocevsi od 1980. godine.

    Izvori: http://budidavalackrvi.com/cms/ko-ne-moze-dati-krv
    https://www.donateblood.com.au/faq/blood-transfusion
    https://my.blood.co.uk/KnowledgeBase/index/transfusion
  • Informacija

    12.05.2018 16:39
    @davalac
    Naravno da davalac krvi moze da bude i osoba koja je u nekom trenutku svog zivota primila transfuziju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.