Hitlerov betonski monstrum za koji je trebalo 35 tona dinamita da se sruši

Dok se Drugi svetski rat približavao kraju tokom 1945. godine, sovjetska vojska počela je da napreduje prema Berlinu.
Nakon samoubistva svog vođe i potonulog morala, nacisti nisu baš bili u dobrom stanju. Ipak, još su imali nekoliko stvari koje su im donosile prednost. Jedna od njih bio je i Flakturm Tiergarten, tj. zgrada nazvana Zoo Flak Tower.
 
Nakon što su britanske vazdušne snage RAF bombardovale Berlin 1940. godine i ispustile gotovo 200 bombi na grad, Hitler je počeo da razmišlja kako da se odbrani od takvih napada. Tom problemu su pristupili na dva načina. Istovremeno su počeli da napadaju britanske gradove u nadi kako će na taj način rastegnuti snage RAF-a i tako umanjiti njihovu snagu, a počeli su i da jačaju odbranu grada, piše "Popular Mechanics".
 
I tada se rodio plan o izgradnji zgrade "mešovite namene", kako bi je nazvali današnji dizajneri. Tako su izgrađeni tornjevi s napadačkom i odbrambenom funkcijom. Najistaknutiji primer bio je Zoo Tower, izgrađen 1941. godine. Nazvan je tako s obzirom da je bio izgrađen u blizini gradskog zoološkog vrta, objašnjeno je na Jutjub kanalu Real Engineering. 
 
Bio je to toranj visine poput zgrade od 13 spratova, a izgrađen je od armiranog betona. Na krovovima je imao protivpešadijske puške a na trećem spratu bolnicu s 85 kreveta. Na vrhu su se nalazila četiri 12,8 cm dipla FlaK 40 nosača, uz podršku pušaka od 20 mm i 37 mm na nižim platformama. Osam metara betona štitilo je spoljašnje strane tornjeva, a pet metara štitilo je vrh. U svom punom kapacitetu toranj je mogao da primi 350 vojnika i 15.000 ljudi.
 
Kada su Sovjeti ušli u grad, s tornjeva im je pretilo protiv-avionsko oružje upereno u tenkove Crvene armije. Uslovi u tornju nisu bili nimalo ugodni, s malo vazduha i vode za piće, ali odbrana je izdržala. Sovjeti su ostali u zalivu, a njihovo napredovanje prema Rajhstagu bilo je privremeno sprečeno. 
 
Međutim, toranj sa svojim ograničenim mogućnostima zaliha i dometa, nije mogao da učini puno. Nepopustljivi toranj ipak nije sprečio napredovanje Sovjeta prema Rajhstagu. Dozvolili su predaju snaga koje su se nalazile unutra, iako je nacistička komanda mogla da odloži predaju sve dok veliki broj vojnika nije pobegao iz Berlina. 
 
Nekoliko godina kasnije, tokom savezničke kontrole Berlina, Zoo toranj je pao u britanske ruke. Kako su znali zbog čega je izgrađen, Britanci su ga razneli. I nije mi bilo lako, uspeli su to tek iz trećeg pokušaja i morali su da upotrebe veliku količinu dinamita. Na kraju im je trebalo 35 tona dinamita za njegovo uništenje. 
 
Na kraju, mesto je preuzeo berlinski zoološki vrt pa je sada ovaj nacistički odbrambeni toranj dom nilskih konja. Sličnih tornjeva bilo je i u drugim gradovima, kao što je Hamburg. 
  • Neko

    17.06.2018 17:41
    U sred Beča imate jedan, i u njemu Aqua zoo-park.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin