U Francuskoj se uvodi taksi bez vozača

Francuski proizvodjač automobila Reno i operater javnog saobraćaja Transdev pokrenuli su eksperimenatali servis vozila bez vozača u Ruanu, na zapadu zemlje, koji će voziti po porudžbini korisnika i u redovnom saobraćaju, što je prvi takav poduhvat u Evropi.
U Francuskoj se uvodi taksi bez vozača
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ta vozila reklamirana su kao prvi servis javnog saobraćaja bez vozača na otvorenim putevima u Evropi. Oni će opsluživati jedan kvart u predgradju Ruana.
 
Korisnici mogu da poruče vozilo sa jedne od stanica preko aplikacije nazvane Nestor koja može da se skine na pametni telefon. Njih će prevoziti četiri autonomna električna vozila Reno Zoe kojima će kasnije biti dodato autonomno vozilo i-Cristal, koje su zajedno razvili Transdev i grupa Lor (Lohr).
 
Vozila nude po tri mesta i za sada je obavezno prisustvo takozvanog bezbednosnog vozača, koji se nalazi u vozilu i spreman je da preuzme kontrolu u slučaju problema. Očekuje se da će taj servis biti otvoren za javnost u septembru, a prva ruta će biti 1,6 kilometara, ako do tada budu dobijene potrebne dozvoe. Eksperiment će se proširiti u decembru na još dve rute u istom kvartu i planirano je da traje do decembra 2019. godine.
 
Cilj je da se ponudi potpuni sistem autonomnog prevoza, koji bi se uključio u redovan saobraćaj i ne bi išao nekom posebnom zaštićenom rutom kao većina eksperimenata sa ovakvim vozilima do sada.
 
Agencija Frans pres navodi da je vožnja bila malo isprekidana kada su je oni testirali. Vozilo je išlo maksimalnom brzinom od 30 na sat, a onda je odbijalo da predje preko pešačkog prelaza zbog prisustva ljudi na trotoaru, koji su morali da budu zamoljeni da se povuku unazad. Projekt ima budžet od 11 miliona evra.
  • Prle

    27.06.2018 18:13
    Ok
    Vec je objavljeno pre 3 godine koja zanimanja vise nece trebati da postoje ima tu 30 zanimanja vreme grabi tehnika i nauka ne cekaju i ne stede nikoga, covek se ne moze takmiciti sa masinom to je odavno dokazano!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin