Starbaks zbog zagađivanja okeana ukida slamčice

Najveći svetski lanac kafića Starbaks ukinuće plastične slamčice u svojim lokalima u roku od dve godine uz obrazloženje da predstavljaju ekološku pretnju okeanima.
Starbaks zbog zagađivanja okeana ukida slamčice
Foto: Pixabay
Starbaks je time najveća kompanija za hranu i pića koja se odazvala sve glasnijim pozivima da se smanji zagađivanje plastičnim đubretom, medju kojima slamčice imaju istaknuto mesto.
 
Nedelju dana pošto je Sijetl, grad u kojem je osnovan Starbaks, zabranio plastične slamačice i pribor za hranu, ta kompanija je navela da će do 2020. godine koristiti samo slamčice napravljene od biorazgradivih materijala kao što je papir ili specijalne poklopce bez slamčica.
 
Starbaks već nudi alternativne slamčice u Sijetlu, preneo je AP. Zabrana plastičnih slamčica se sve više razmatra u SAD. Stopama Sijetla mogli bi krenuti i Njujork i San Francisko. S druge strane, i veliki lanci počinju da razmišljaju kako da smanje zagađenje nerazgradivom plastikom.
 
Dankin donats je u februaru odlučio da od 2020. godine iz svojih lokala ukloni šolje od polisterinske pene. Akcionari Mekdonalda u maju su odbili predlog kojim se traži izveštaj o plastičnim slamčicama. Kompanija je nedavno saopštila da će preći na papirne slamčice u Velikoj Britaniji i Irskoj do sledeće godine, a u pojedinim američkim restoranima ispituje alternativu za plastične slamčice. Do 2025. godine bi trebalo da za ambalaže koristi samo ekološki prihvatljive materijale.
 
Mada su plastične slamčice postale jedno od najistaknutijih pitanja u zaštiti životne sredine, one čine tek četiri odsto plastičnog đubreta po broju komada, a po masi i znatno manje. Slamčice daju oko 2.000 tona od skoro devet miliona tona plastičnog otpada koji u vodama širom sveta završe svake godine.
  • JS

    09.07.2018 20:16
    Plastika..
    Nije problem kolicina plastike vec nedostatak svesti o reciklazi. Kod nas masa ljudi nece da reciklira jer im 'niko ne placa za to'. U razvijenijim drzavama je to donekle regulisano, kod nas nikako.
    Sta ce se desiti sa drvecem ako se plastika zameni papirom? Meni to ne deluje kao resenje vec prelazak sa jednog na drugi problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".