Stabla baobaba nestaju alarmantnom brzinom

Staro afričko baobab drveće, prepoznatljivo po svom nabubrelom deblu i poznato kao "drvo života", izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su se neka od najvećih i najstarijih stabala naglo osušila poslednjih godina.
Stabla baobaba nestaju alarmantnom brzinom
Foto: Pixabay
Devet od 13 najstarijih baobaba, starih izmedju 1.000 i 2.500 godina, osušilo se poslednjih desetak godina, prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer plants" (Nature plants).
 
Naglo izumiranje se dogadja u razmerama bez presedana, navodi se u studiji. To se događa u Botsvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.
 
Sumnja se da na to utiču klimatske promene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije definitivno utvrdjen uzrok. Vrlo je malo mladog drveća ove vrste u pogodjenim oblastima, dok starije drveće nestaje.
 
Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije. Prema njegovim rečima, veruje se da se, zbog promene klime, pomera oblast u kojoj ovo drveće raste.
 
Baobabi rastu u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se drveće razmnožava.
 
Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled. Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često mu skidaju koru da dodju do vlažnih delova.
  • Jakov

    13.07.2018 11:04
    Spavaš li mirno mali prinče?
  • Vlada

    13.07.2018 07:40
    ---
    Baobab, drvo života. A život, kakav bi trebao da bude, nestaje. Logično da nestaje i drveće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".