Pacovi ugrožavaju koralne grebene

Pacov nije stvorenje koje bismo povezali sa koralnim grebenima, ali naučnici tvrde da te životinje direktno ugrožavaju ove ekosisteme.
Pacovi ugrožavaju koralne grebene
Foto: Pixabay
Tim koji radi na arhipelagu Čagos u Indijskom okeanu otkrio je da su pacovi na ostrvima veliki problem za koralne grebene.
 
Pacovi uništavaju populaciju morskih ptica, što smanjuje količinu ptičjeg izmeta - prirodnog djubriva korala i tako remete zdrav ekosistem oko ostrva, navodi se u studiji.
 
Ostrva Čagos su prirodna laboratorija velikih razmera. Arhipelag je nenaseljen, ali su neka ostrva postala dom za pacove koji su do obala Čagosa stigli na olupinama brodova.
 
Profesor Nik Grejem sa Univerziteta Lankaster objasnio je da su ostrva bez pacova bučna, puna ptica i prepoznatljiva po karakterističnom mirisu gvana, izmeta morskih ptica.
 
"Ako kročite na ostrvo na kojem ima pacova, morskih ptica nema skoro uopšte", rekao je Grejem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.