Drakonska kazna za Džonson zbog kancerogenog pudera

Američki sud je naložio kompaniji Džonson i Džonson da plati 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su zbog pudera obolele od raka jajnika.
Porota je u američkoj saveznoj državi Misuri presudila da kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara i 4,1 milijardu dolara odštete, objavio je BBC.
 
Tokom suđenja, koje je trajalo šest nedelja, žene i njihove porodice svedočile su da su obolele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale proizvode od pudera. Njihovi advokati tvrde da su u kompaniji još od 1970. godina znali da je njihov puder zagađen azbestom, ali nisu upozorili potrošače o rizicima. 
 
U kompaniji J&J su te tvrdnje odbacili, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne mogu da prouzrokuju rak. Iz farmaceutskog džina isticali su i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je puder siguran, naglašavajući da je presuda proizvod “u osnovi nepravednog postupka” i najavili žalbu. 
 
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka pudera, uključujući i onaj kompanije J&J. Istraživanje je sprovedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku. Tužilac je rekao sudu u Misuriju da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja. Trenutno se protiv farmaceutskog giganta vodi devet hiljada sudskih postupaka koji se odnose na njegov poznati puder za bebe, podseća BBC.
  • Zoran

    14.07.2018 19:48
    Mozemo mrzeti amere ali kad njihov sud presudi onda je to stvarno presuda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.