VIDEO: Da li je dijamant ukrštanje bolje rešenje od kružnog toka?

Kružni tokovi dokazano su bolje saobraćajno rešenje od ukrštanja sa semaforima, jer osiguravaju bolji protok i smanjuju broj teških saobraćajnih nesreća.
Ipak, sigurnost i protok im značajno opada s veličinom, pa se inženjeri godinama trude da osmisle bolja rešenja.
 
Jedno od njih je takozvano "dijamant ukrštanje". 
 
Ovaj koncept navodno smanjuje udeo saobraćajnih nesreća za 33 odsto u odnosu na standardno ukrštanje, a fatalni ishod saobraćajnih incidenata za 60 odsto, prenosi Tportal. 
 
To je moguće tako što je uklonjeno skretanje ulevo prilikom kojeg neretko dolazi do oduzimanja prednosti. 
 
Manjkavost "dijamant ukrštanja" ogleda se u tome što još uvek koristi semafore, međutim prednost je što može da ima pešačke i biciklističke staze, dok se gužve rešavaju brojnijim trakama. 
 
  • @citalac

    11.08.2018 11:10
    Pa to i jeste osnovno pravilo kruznog toka (nasih najcescih sa dve trake). Kad se postuje da se desna traka koristi samo za prvo iskljucenje, kruzni tok ide kao podmazan, i apsolutno je najbolje resenje za raskrsnice, nema praznog hoda, sve klizi ko podeseno. Fascinantno je koliko kod nas ima losih vozaca, koji desnom trakom idu pravo, a nekad i skroz pun krug, mislim da se ne radi o tome da ne znaju da cine gresku, nego da su losi vozaci i boje se kruznog toka i da li ce moci izaci, pa im se desno i sporo cini kao najsigurnija varijanta. Kod nas su ljudi losi vozaci, a to je do auto skola. Drugi problem je do "inzenjera", jer je veliki problem i nesto sto najvise koci kruzni tok i stvara opasnost - pesacki prelazi koji su preblizu.
  • citalac

    11.08.2018 03:13
    onaj smaknuti kruzni tok je najbolje resenje. gde se iz krajnje desne trake uvek izlazi na prvo iskljucenje. jer se u kruznom toku ne postuju pravila, sto iz bahatosti, sto iz neznanja.
  • Jova

    10.08.2018 23:10
    Dajte za početak jedan običan semafor na Paragovu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.