VIDEO: Direktor u školi postavio besplatne veš mašine da spreči nasilje

Direktor srednje škole West Side High School u gradu Njuark u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi u školi je postavio besplatnu mašinu za veš kako bi sprečio maltretiranja koja trpe pojedini učenici zbog prljave odeće, piše CNN.
VIDEO: Direktor u školi postavio besplatne veš mašine da spreči nasilje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Direktor škole Akbar Kuk rekao je da se mnogi učenici suočavaju s ponižavanjem od strane svojih kolega jer ne mogu da priušte čistu odeću. To ga je podstaklo da u zgradu škole postavi besplatnu veš mašinu kako bi smanjio stopu vršnjačkog nasilja među decom u svojoj školi. 
 
Deca koja nisu mogla da priušte čistu odeću suočavala su se s neprestanim zadirkivanjem kad god bi se pojavila u prljavoj odeći. Njihove kolege iz razreda ponekad bi ih fotografisali i objavili te fotografije na društvenim mrežama.
 
Kuk je čuo razgovore učenika, video je i postove pa je ubrzo posumnjao da je nasilje u školi glavni razlog hroničnog izostajanja s nastave 85 odsto njegovih učenika.
 
"To su sve dobra deca koja žele da uče, a koja tri puta ili pet puta mesečno izostaju s nastave jer su maltretirana zbog prljave odeće", izjavio je Kuk za CNN. "Čak sam promenio nijanse školske uniforme u tamnije kako bi mogle da prođu više dana bez pranja, ali čak i uz tu meru učenici su pazili da izgledaju dovoljno čisto da mogu da pohađaju nastavu", dodaje.
 
Direktor se pre dve godine prijavio za dobijanje finansijske podrške od fondacije povezane s jednim od glavnih komunalnih preduzeća u Njuarku, PSE&G-om. Od njega je bespovratno dobio 20.000 dolara kako bi staru školsku svlačionicu pretvorio u prostoriju za pranje veša.
 
Prostorija sadrži pet veš mašina, pet sušilica i zalihu deterdženta koja im je donirana iz svih delova države. Školska socijalna radnica Džamila Hamond rekla je da je dobar osećaj pomoći učenicima koji žele da idu u školu, ali ih je sramota zbog odeće.
 
Perionica je učenicima besplatno dostupna između 15 i 18 časova. Za to vreme odrasli nadzornik drži učenike na oku i pomaže im po potrebi.
 
"Moja deca su borci, samo im je potreban dobar način da se izbore za sebe i da budu ponosni na svoja postignuća", izjavio je Kuk za CNN.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin