VIDEO: Norveška gradi najviši objekat od drveta, biće otporan na vatru

Norveška je dovršila okvir Mjos tornja, najvišeg drvenog objekta na svetu koji je ekološki prihvatljiv i otporan na vatru.
Toranj je visok 85,4 metara i ima 18 spratova, a ime je dobio po jezeru koje se nalazi skoro 100 kilometara severno od Osla.
 
Korišćenje drveta, obnovljivog materijala, omogućuje smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) u odnosu na beton koji je primarni materijal u gradskim sredinama.
 
"Korišćenje drveta u gradnji pomaže nam da dišemo u boljem svetu", rekao je Arthur Bučard koji je inspiraciju za rad na ovom projektu dobio nakon potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.
 
Konstruktori kažu da će toranj biti otporan na vatru, jer je u gradnji korišćeno lamelirano drvo koje gori samo ako je konstantno izloženo plamenu.
 
Toranj će biti otvoren u martu naredne godine. Do sada je najviša drvena građevina u Norveškoj bila zgrada Treet u zapadnom Bergenu koja je visoka 49 metara. 
 
Mjos toranj sastojaće se od apartmana, hotela, zatvorenog bazena, kancelarija, restorana i zajedničkih prostorija.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin