Švedska agencija odlučila da je reklama s poznatim memeom seksistička

Popularni meme, takozvani "Distracted Boyfriend meme", proglašen je seksističkim od strane švedske agencije za reklame, javlja "Guardian".
Radi se o memeu koji ste sigurno videli, a koji se bazira na fotografiji muškarca koji hoda ulicom s devojkom i zuri u drugu ženu koja prolazi, dok ga njegova devojka šokirano gleda.
 
Ova fotografija nastala je na ulicama Barselone, fotografisao ju je Antonio Giljem, lokalni fotograf, a fotografija je, pre nego što je postala popularan meme, bila poznata kao "Muškarac koji gleda drugu ženu".
 
Meme koji je nastao iz te fotografije proglašen je memeom godine ovog aprila, a ujedno je bio i jedan od memeova koji je najviše deljen društvenim mrežama. Fotografija se koristila i koristi se i dalje za raznovrsne memeove, od veza, politike, muzike i drugih stvari iz svakodnevnog života.
 
Međutim, švedski Reklamombudsman je presudio da se u jednom konkretnom memeu nastalom iz ove fotografije radi o seksizmu.
 
Radi se o memeu koji je na Facebooku kao reklamu objavila agencija za zapošljavanje Bahnhof. Na njemu je dečko bio označen kao "Ti", njegova devojka kao "Tvoje trenutno radno mesto", a devojka koja prolazi i u koju dečko zuri kao "Bahnhof".
 
"Ova reklama objektivizuje žene. Predstavlja žene kako razmenjive predmete i sugeriše kako je zanimljiv samo njihov izgled. Osim toga pokazuje degradirajuće stereotipne uloge muškaraca i žena i ostavlja utisak da muškarci mogu menjati ženske partnere kao da menjaju poslove", stoji u odluci.
 
Naime, švedski Reklamombudsmannen je organizacija koja omogućava korisnicima, kompanijama i organizacijama da se požale na reklame za koje smatraju da krše pravila o reklamama i marketingu.
 
Radi se o svojevrsnoj agenciji koja nema formalna ovlašćenja pa ne može da nametne pravne ili finansijske sankcije. Ipak, na svom sajtu pojašnjavaju kao njihove odluke dobijaju dosta medijske pažnje i kako na svom sajtu objavljuju donete odluke protiv pojedinih agencija za oglašavanje. Zbog toga se očekuje da će agencije postupati prema njihovim odlukama. Dodaju kako agencije u većini slučajeva nakon njihovih postupanja ipak po potrebi menjaju ili ukidaju sporne reklame.
 
Reklama za posao koja je uključivala ovaj meme objavljena je u aprilu ove godine, a privukla je oko 1.500 komentara, uglavnom od žena koje su se žalile na seksizam u reklami. Poručile su potencijalnom poslodavcu kako očito ne žele da privuku žene u svoju firmu i kako ne žele ni osećajne muškarce.
 
Ipak, iz kompanije koja je dala oglas za posao su poručili na svojoj Fejsbuk stranici kako je cilj reklame u vidu memea bio da ilustruje situaciju u kojoj prikazuju svoju kompaniju kao atraktivnog poslodavca i kako bi ljudi s malo dosadnijim radnim mestom bili zainteresovani da pređu kod njih. 
 
"Svi upoznati s internetom i kulturom memeova znaju kako se ovaj meme koristi i interpretira. Pol je uglavnom nevažan u ovom kontekstu. Objasnili smo kulturu memea agenciji, ali ona je odlučila da ga drugačije tumači", rekli su i zaključili da, ako treba da budu kažnjeni za nešto, onda je to zbog toga što su upotrebili stari i jako korišćeni meme.
 
Međutim, "Guardian" dodaje da je, iako se Švedska često nalazi na vrhu svetskih lista kada se radi o jednakosti polova, studija iz 2016. godine otkrila kako je Švedska najgora od nordijskih zemalja u borbi protiv reklama na seksualnoj osnovi. Zbog toga je Stokholmsko veće ove godine odlučilo da sa gradskih bilborda ukloni reklame koje deluju seksistički i degradirajuće.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".