Kako strani jezik utiče na bebu

Ispitivanja potvrđuju da ljudi koji govore makar dva strana jezika imaju prednosti u odnosu na one koji govore samo jedan jezik, kao i da je rano detinjstvo deteta optimalno vreme za učenje stranih jezika.
Razlika između mozga bilingvalnog deteta i onog koji govori samo jedan jezik može da se primeti već sa 11 meseci. Aktivnosti u mozgu kod dece koja govore dva jezika su izraženija u predelu koji se odnosi na izvršenje funkcija, a koji upravlja zadacima kao što su rešavanje problema i podeljena pažnja.
 
"Rezultati ukazuju da su bilingvalna deca pre nego što nešto izgovore momentalno spremna da to i učine, što ukazuje da jezici generalno utiču na bolji kognitivni razvoj kod osoba", kaže vođa studije Naja Ferajan Ramirez.
 
U istraživanju, koje je objavljeno u listu Developmental Science, naučnici su na osnovu metode magnetoencefalografija, koja uključuje neinvazivna merenja i mapiranje moždane aktivnosti, merili moždane aktivnosti kod beba, piše Independent. U ispitivanju je učestvovalo 16 beba uzrasta od 11 meseci. Polovina beba je odgajano u porodicama gde se govori samo jedan jezik, engleski, dok je druga polovina odgajana u porodicama gde se govore dva jezika, engleski i španski.
 
Bebama su puštani tipični zvukovi za oba jezika tokom 18 minuta nakon čega su naučnici uvideli očiglednu razliku u merenjima moždanih aktivnosti kod beba koje rastu u dvojezičnom okruženju. Naime, kod bilingvalnih beba je uočena jača moždana aktivnost i reakcija na govor. 
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.