
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.

Foto: Pixabay
Naime, mnoge konzerve koje godinama čuvamo u špajzu mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama, uključujući Clostridium botulinum, bakteriju koja stvara toksine koji napadaju nervni sistem i mogu izazvati smrtonosnu paralizu.
Pol Džekson iz britanske kompanije NRC, koja se bavi zbrinjavanjem otpada, savetuje da uvek dobro pregledamo konzerve pre kupovine.
"Hrana iz konzerve s blagim udubljenjem uglavnom je sigurna ako nema drugih znakova oštećenja. Ali duboka udubljenja su ozbiljan znak za uzbunu", rekao je on za Mirror, prenosi Index.hr.
Naime, takva udubljenja mogu uzrokovati mikropukotine kroz koje bakterije ulaze u konzervu i zagađuju sadržaj. Same bakterije možda nisu opasne, ali u okruženju bez kiseonika, kao što je zatvorena konzerva, proizvode vrlo otrovne materije. Ako osoba pojede takvu hranu, može razviti botulizam, stanje koje uzrokuje ozbiljne neurološke simptome i paralizu.
Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, proliv ili zatvor. Ako se ne leči, bolest prelazi na nervni sistem, mozak i kičmenu moždinu, uzrokujući spuštajuću paralizu od glave prema nogama, navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba. Drugi simptomi mogu uključivati spuštene kapke, zamućen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, otežano disanje i gutanje. Procenjuje se da u oko 10 odsto slučajeva dolazi do smrti.
Osim ulubljenja, Džekson upozorava i na konzerve koje su zarđale, i to čak i ako se rđa čini bezopasnom.
"Rđa može oslabiti metal i uzrokovati curenje sadržaja ili ulazak vazduha, što otvara vrata bakterijama. Čak i blaga rđa može značiti da hrana više nije sigurna za jelo", kaže on.
Naduvane konzerve još jedan su jasan znak problema.
"To obično nastaje zbog gasova koje proizvode bakterije, što znači da je hrana pokvarena. Takve konzerve treba odmah baciti."
Džekson savetuje i da se konzerve koje cure pri otvaranju ili imaju neugodan miris odmah bace.
"Ispuštanje tečnost (kada to nije sastavni eo namirnice) može značiti da se gasovi talože zbog rasta mikroorganizama. Osim što hrana više nema dobar ukus ni kvalitet, to može biti i ozbiljna pretnja zdravlju."
Konzerviranu hranu najbolje je čuvati dalje od sudopere ili izvora vlage i toplote, gde dolazi do temperaturnih promena koje pogoduju bakterijama.
"Ekstremno hladne temperature mogu uzrokovati pucanje konzerve, čime vazduh i vlaga mogu ući i podstaći rđanje i kvarenje. Najbolje je konzerve držati na suvom i umereno toplom mestu", dodaje Džekson.
Takođe je važno pratiti rok trajanja, u zavisnosti od vrste hrane. Hrana s visokim udelom kiseline, poput paradajza, može zadržati kvalitet do 18 meseci nakon isteka roka. Hrana poput mesa i povrća može biti sigurna i do pet godina ako je pravilno skladištena.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
2
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
7
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar