Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena

Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
Foto: Pixabay
Naime, mnoge konzerve koje godinama čuvamo u špajzu mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama, uključujući Clostridium botulinum, bakteriju koja stvara toksine koji napadaju nervni sistem i mogu izazvati smrtonosnu paralizu.
 
Pol Džekson iz britanske kompanije NRC, koja se bavi zbrinjavanjem otpada, savetuje da uvek dobro pregledamo konzerve pre kupovine.
 
"Hrana iz konzerve s blagim udubljenjem uglavnom je sigurna ako nema drugih znakova oštećenja. Ali duboka udubljenja su ozbiljan znak za uzbunu", rekao je on za Mirror, prenosi Index.hr.
Naime, takva udubljenja mogu uzrokovati mikropukotine kroz koje bakterije ulaze u konzervu i zagađuju sadržaj. Same bakterije možda nisu opasne, ali u okruženju bez kiseonika, kao što je zatvorena konzerva, proizvode vrlo otrovne materije. Ako osoba pojede takvu hranu, može razviti botulizam, stanje koje uzrokuje ozbiljne neurološke simptome i paralizu.
 
Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, proliv ili zatvor. Ako se ne leči, bolest prelazi na nervni sistem, mozak i kičmenu moždinu, uzrokujući spuštajuću paralizu od glave prema nogama, navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba. Drugi simptomi mogu uključivati spuštene kapke, zamućen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, otežano disanje i gutanje. Procenjuje se da u oko 10 odsto slučajeva dolazi do smrti.
Osim ulubljenja, Džekson upozorava i na konzerve koje su zarđale, i to čak i ako se rđa čini bezopasnom.
 
"Rđa može oslabiti metal i uzrokovati curenje sadržaja ili ulazak vazduha, što otvara vrata bakterijama. Čak i blaga rđa može značiti da hrana više nije sigurna za jelo", kaže on.
 
Naduvane konzerve još jedan su jasan znak problema.
 
"To obično nastaje zbog gasova koje proizvode bakterije, što znači da je hrana pokvarena. Takve konzerve treba odmah baciti."
 
Džekson savetuje i da se konzerve koje cure pri otvaranju ili imaju neugodan miris odmah bace.
 
"Ispuštanje tečnost (kada to nije sastavni eo namirnice) može značiti da se gasovi talože zbog rasta mikroorganizama. Osim što hrana više nema dobar ukus ni kvalitet, to može biti i ozbiljna pretnja zdravlju."
 
Konzerviranu hranu najbolje je čuvati dalje od sudopere ili izvora vlage i toplote, gde dolazi do temperaturnih promena koje pogoduju bakterijama.
"Ekstremno hladne temperature mogu uzrokovati pucanje konzerve, čime vazduh i vlaga mogu ući i podstaći rđanje i kvarenje. Najbolje je konzerve držati na suvom i umereno toplom mestu", dodaje Džekson.
 
Takođe je važno pratiti rok trajanja, u zavisnosti od vrste hrane. Hrana s visokim udelom kiseline, poput paradajza, može zadržati kvalitet do 18 meseci nakon isteka roka. Hrana poput mesa i povrća može biti sigurna i do pet godina ako je pravilno skladištena.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).