Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu

Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
Foto: Screenshot (Youtube/ Lily's kitchen. How to cook w
Rangiranje zasnovano je na ocenama publike, uz mehanizme koji prepoznaju stvarne korisnike, i koje zanemaruju ocene botova, nacionalističke ili patriotske ocene, a dodatno vrednuju glasove korisnika za koje sistem proceni da su upućeni. 
Top 8 srpskih predjela prema portalu TasteAtlas:
 
1. Belmuž je tradicionalno stočarsko jelo sa istoka Srbije. Ova jednostavna poslastica se sastoji od samo tri sastojka - sira, brašna (tradicionalno kukuruznog), i malo soli. Sir mora biti svež i punomasan - kravlji ili, po mogućstvu, ovčiji. 
 
Kada se sir nasecka na komade, stavlja se u veliki lonac na slaboj vatri da se polako topi. Dok se topi, dodaje se so i brašno postepeno, dok se masa ne sjedini u homogenu smesu.  Mešanje se nastavlja neprestano velikom (drvenom) kašikom, sve dok se mast ne izdvoji i ne počne da pluta po površini smese.
2. Moravska salata je salata koja potiče iz Niša i Leskovca. Salata se pravi kombinacijom praziluka, paradajza, pečenih paprika, ljutih paprika, belog luka, soli i ulja. Povrće se isecka, posoli i prelije uljem. Zatim se ta kombinacija dobro promeša pa stavlja u frižider pre posluživanja. 
 
Moravska salata je posebno popularna tokom vrelih letnjih meseci. Može da se služi kao predjelo, prilog uz meso sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo uz komad tvrdog sira i hleb (za umakanje).
3. Iako se često viđa u zemljama kao što su Hrvatska, Slovenija i Makedonija, gibanica se pre svega povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik piti koje kombinuje kore od tankog testa sa kremastom smesom sira i jaja. 
 
Najpopularnija verzija ove svestrane pite je poznata kao gužvara - što znači "gužvana", u kojoj se kore testa filuju sočnijom smesom od svežeg kravljeg sira i jaja. Kore se potom slažu i peku u obliku posude za pečenje.
 
4. Belolučene paprike su zdrava srpska salata napravljena kombinacijom pečenih paprika, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Sastojci se jednostavno pomešaju, a smesa se dobro ohladi pre nego što se jede. 
 
Leti se salata priprema od sveže pečenih paprika, a zimi se obično koriste konzervirane paprike. 
 
Belolučene paprike se ponekad obogaćuju pečenim patlidžanima. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo uz beli sir i par kriški hleba koje se umaču u sokove salate.
 
5. Leskovačka kavurma je srpska delikates koji se priprema u vremenski zahtevnom procesu koji uključuje polako prženje svinjske kože (čvaraka) dok se mast potpuno ne izbaci. Uobičajeni dodaci su svinjske iznutrice poput pluća, jetre, creva, i delova glave, koji se skuvaju, sitno iseckaju i dodaju u smesu prilikom prženja. 
 
Kada se mast potpuno istopi i sastojci se sjedine, smesa se ocedi i čuva. Tradicionalno se priprema tokom hladnijih sezona. Kavurma ili sprža se obično povezuje sa južnim delovima Srbije, naročito Leskovcem.
 
6. Pihtije su srpsko jelo napravljeno od jeftinijih delova svinjetine kao što su glava, kolenica ili papci. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane tako mekano da se odvaja od kostiju. 
 
Zajedno sa supom meso se stavlja u činije koje se potom ostave da se ohlade, i jelo se stvrdnjava u žele. 
 
Pihtije se seku na kriške i služe kao predjelo, uz hladnu turšiju i čašicu rakije. 
 
7. Živa pljeskavica je predjelo od mlevene teletine, soli, bibera, dimljene paprike, Vegete, ulja i seckanog luka. 
 
Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i mešaju viljuškom dok se ne napravi homogena masa koja se zatim oblikuje u pljeskavicu. 
 
Jelo je nastalo u restoranu "Kod Bore" u Sedlarima kod Valjeva, i predstavlja jelo koje su jeli ugostiteljski radnici u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa ubačenu u toplu lepinju. 
 
Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i tucanom paprikom i obično se konzumira dok se čeka meso sa roštilja.
 
8. Čalabrca je jednostavno srpsko jelo napravljeno od tankih kora, ulja, mleka i kajmaka (ili pavlake). 
 
Kašičica masti ili ulja se stavi u ključalu vodu. Suve kore (tanko razvučene) se cepaju na delove, a zatim se ključala voda sa uljem prelije preko njih - idealno u zemljanoj posudi. Jelo se kratko kuva, pa se sklanja sa vatre, a onda se kombinuje sa mlekom i kajmakom. 
 
Čalabrca se obično služi kao predjelo, a ime potiče od kolokvijalne reči čalabrcnuti, što znači "gricnuti" odnosno "malo pojesti, prezalogajiti".
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.