
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.

Foto: Screenshot (Youtube/ Lily's kitchen. How to cook w
Rangiranje zasnovano je na ocenama publike, uz mehanizme koji prepoznaju stvarne korisnike, i koje zanemaruju ocene botova, nacionalističke ili patriotske ocene, a dodatno vrednuju glasove korisnika za koje sistem proceni da su upućeni.
Top 8 srpskih predjela prema portalu TasteAtlas:
1. Belmuž je tradicionalno stočarsko jelo sa istoka Srbije. Ova jednostavna poslastica se sastoji od samo tri sastojka - sira, brašna (tradicionalno kukuruznog), i malo soli. Sir mora biti svež i punomasan - kravlji ili, po mogućstvu, ovčiji.
Kada se sir nasecka na komade, stavlja se u veliki lonac na slaboj vatri da se polako topi. Dok se topi, dodaje se so i brašno postepeno, dok se masa ne sjedini u homogenu smesu. Mešanje se nastavlja neprestano velikom (drvenom) kašikom, sve dok se mast ne izdvoji i ne počne da pluta po površini smese.
2. Moravska salata je salata koja potiče iz Niša i Leskovca. Salata se pravi kombinacijom praziluka, paradajza, pečenih paprika, ljutih paprika, belog luka, soli i ulja. Povrće se isecka, posoli i prelije uljem. Zatim se ta kombinacija dobro promeša pa stavlja u frižider pre posluživanja.
Moravska salata je posebno popularna tokom vrelih letnjih meseci. Može da se služi kao predjelo, prilog uz meso sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo uz komad tvrdog sira i hleb (za umakanje).
3. Iako se često viđa u zemljama kao što su Hrvatska, Slovenija i Makedonija, gibanica se pre svega povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik piti koje kombinuje kore od tankog testa sa kremastom smesom sira i jaja.
Najpopularnija verzija ove svestrane pite je poznata kao gužvara - što znači "gužvana", u kojoj se kore testa filuju sočnijom smesom od svežeg kravljeg sira i jaja. Kore se potom slažu i peku u obliku posude za pečenje.
4. Belolučene paprike su zdrava srpska salata napravljena kombinacijom pečenih paprika, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Sastojci se jednostavno pomešaju, a smesa se dobro ohladi pre nego što se jede.
Leti se salata priprema od sveže pečenih paprika, a zimi se obično koriste konzervirane paprike.
Belolučene paprike se ponekad obogaćuju pečenim patlidžanima. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo uz beli sir i par kriški hleba koje se umaču u sokove salate.
5. Leskovačka kavurma je srpska delikates koji se priprema u vremenski zahtevnom procesu koji uključuje polako prženje svinjske kože (čvaraka) dok se mast potpuno ne izbaci. Uobičajeni dodaci su svinjske iznutrice poput pluća, jetre, creva, i delova glave, koji se skuvaju, sitno iseckaju i dodaju u smesu prilikom prženja.
Kada se mast potpuno istopi i sastojci se sjedine, smesa se ocedi i čuva. Tradicionalno se priprema tokom hladnijih sezona. Kavurma ili sprža se obično povezuje sa južnim delovima Srbije, naročito Leskovcem.
6. Pihtije su srpsko jelo napravljeno od jeftinijih delova svinjetine kao što su glava, kolenica ili papci. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane tako mekano da se odvaja od kostiju.
Zajedno sa supom meso se stavlja u činije koje se potom ostave da se ohlade, i jelo se stvrdnjava u žele.
Pihtije se seku na kriške i služe kao predjelo, uz hladnu turšiju i čašicu rakije.
7. Živa pljeskavica je predjelo od mlevene teletine, soli, bibera, dimljene paprike, Vegete, ulja i seckanog luka.
Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i mešaju viljuškom dok se ne napravi homogena masa koja se zatim oblikuje u pljeskavicu.
Jelo je nastalo u restoranu "Kod Bore" u Sedlarima kod Valjeva, i predstavlja jelo koje su jeli ugostiteljski radnici u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa ubačenu u toplu lepinju.
Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i tucanom paprikom i obično se konzumira dok se čeka meso sa roštilja.
8. Čalabrca je jednostavno srpsko jelo napravljeno od tankih kora, ulja, mleka i kajmaka (ili pavlake).
Kašičica masti ili ulja se stavi u ključalu vodu. Suve kore (tanko razvučene) se cepaju na delove, a zatim se ključala voda sa uljem prelije preko njih - idealno u zemljanoj posudi. Jelo se kratko kuva, pa se sklanja sa vatre, a onda se kombinuje sa mlekom i kajmakom.
Čalabrca se obično služi kao predjelo, a ime potiče od kolokvijalne reči čalabrcnuti, što znači "gricnuti" odnosno "malo pojesti, prezalogajiti".
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
1
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar