Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope. 
						
																									
																	Foto: 021.rs (ilustracija)
															
	Pogačice od dizanog testa, sunđeraste strukture, koje su popularne širom Balkana, našle su se rame uz rame sa slavnim francuskim bagetom i legendarnom italijanskom fokačom. 
	"Slična je turskom pide ili grčkom pita hlebu. Obično se pravi od kombinacije brašna, vode, soli i kvasca. Kada se testo umesi i nadođe, peče se u rerni na visokoj temperaturi", stoji u opisu Taste Atlasa, prenosi Euronews Srbija.
															
                                
                                
                                
                                
							
							
	"Ovaj hleb se najčešće koristi kao podloga za ćevape - valjčiće od mlevenog mesa koje imaju gotovo kultni status na Balkanu. U poređenju sa srodnikom somunom, lepinja je nešto tvrđa i nema tako izražen miris i aromu. Somun se takođe lakše topi u ustima u odnosu na običnu lepinju", navodi se o ovim pecivima.
	Izbor lepinje nije iznenađenje, budući da je Taste Atlas nedavno čuvenu komplet lepinju svrstao među najbolje doručke sveta.
							                                
							
                            
                            
                            
                            
                            
	U novoj selekciji, prvo mesto zauzeo je tanki italijanski hleb pjadina romanjola (piadina romagnola) koji se najčešće koristi za pravljenje sendviča. 
	Opis ovog delikatesa glasi ovako: "Iako se danas ova italijanska pogača, pečena na tavi, obično jede kao sendvič (jedan od najpopularnijih nadeva su pršuta, kremasti mekani sirevi poput skvakverone, paradajz i šaka aromatične divlje rukole), pjada ili pjadina romanjola nekada je bila hrana siromašnih, često pravljenja od kukuruznog brašna i nazivana 'la pjida ad furmantoun' u romanjolskom dijalektu.
                                                            
                                                                    
                                    
                                                                
                            
	U svojoj pesmi 'La Piada', koja je kao oda voljenoj romanjolskoj piadini, italijanski pesnik iz 19. veka Đovani Paskoli opisuje je kao 'hleb siromaštva, čovekoljublja i slobode', opisujući je kao 'glatku kao list i veliku kao mesec'. Od tada je skromna, rustična piadina daleko dogurala i i danas zauzima posebno mesto u regionalnoj kuhinji, sa zaštićenim geografskim poreklom. Le piadine (u množini) mogu imati praktično bilo kakav nadev, a sveže pripremljene mogu se lako naći na brojnim uličnoj kioscima zvanim piadinerie, jer je najbolje pojesti piadinu samo nekoliko minuta nakon što izađe sa gvozdene tave, dok je još savitljiva i topla - savršena podloga za skoro istopljeni mekani sir i ukusan, tanko sečen suhomesnati proizvod." 
	Lista deset najboljih evropskih hlebova:
	1. Piadina Romagnola (Italija)
	2. Bolo du kako (Portugalija)
	3. Fokača iz Barija (Italija)
	4. Pao alentejanu (Portugalija)
	5. Baget (Francuska)
	6. Fokača (Italija)
	7. Pan de kampanj (Francuska)
	8. Fokača iz Đenove (Italija)
	9. Mekica/mekika (Bugarska)
	10. Lepinja (Srbija)
								
								
							Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
													01.11.2025.•
													
														
														2													
												
												
													Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.												
											Moguće poskupljenje Nutele
													30.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja. 
												
											Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
													26.10.2025.•
													
														
														6													
												
												
													Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
												
											Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
												
											Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu. 												
											Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
													26.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
												
											Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
													23.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
												
											Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
													22.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.												
											Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
													19.10.2025.•
													
														
														12													
												
												
													Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.												
											Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
													15.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.												
											"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
													15.10.2025.•
													
														
														7													
												
												
													Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".												
											Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
													12.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica. 
												
											Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
													12.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
												
											Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
													12.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
												
											Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
													12.10.2025.•
													
														
														12													
												
												
													Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao. 
												
											Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
													08.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.												
											SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
													05.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.												
											VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
													05.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade. 
												
											Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
													03.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice. 
												
											Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
													01.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje. 
												
											Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
													01.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
												
											
                                                                                                                
                                                                                                                
						
						
						
													
													
													
													
														
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
Komentari 2
Ma
T
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar