Čuvanje otvorene konzerve hrane u frižideru: Da li je bezbedno?
Dugo se priča da držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno. Koliko je to tačno?
Foto: Pixabay
Većina nas ima lošu naviku, poput čuvanja konzervirane hrane. Najlakše je otvoriti konzervu leblebija i ono što ne pojedete prekrijete celofanom i stavite u frižider dok ne odlučite da iskoristite ostatak.
Da li je bezbedno držati otvorenu konzervu hrane u frižideru?
Prema USDA izveštaju o bezbednosti hrane na polici, potpuno je bezbedno hladiti neiskorišćene ostatke konzervirane hrane.
Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, docentkinja biologije na Brookdale Community College u Linkroftu, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu može da pomogne u očuvanju kvaliteta i ukusa hrane, prenosi Live Strong.
Pošto izlaganje hrane kiseoniku takođe izlaže istu bakterijama i mikroorganizmima u vazduhu, Kundu preporučuje da uvek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste rizikovati da izložite ostatke hrane klicama iz vazduha, od kojih bi neke mogle i da vas koštaju zdravlja, kaže ona.
"Postoji potencijal da se hrana razgradi, što može izazvati zdravstvene rizike", upozorava Kundu.
Dodaje da postiji i zabrinutost zbog BPA u limenkama, koji bi mogao da "iscuri iz aluminijuma i kalaja". Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan sa razvojom karcinoma, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj u "Medicine", iako je potrebno više istraživanja na ljudima.
Utvrđeno je i da izloženost malim dozama BPA izaziva hemorezistenciju na inače efikasne tretmane kancera, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u "Environmental Science and Pollution Research" u martu 2021.
Ipak, ukoliko je moguće, možda ne bi bilo loše da se odlučite za konzerviranu hranu na čijem pakovanju jasno piše da ne sadrži ovaj premaz.
Koliko dugo hrana u konzervi može da stoji u frižideru?
Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može vam pomoći da odredite koliko dugo možete da je držite u frižideru.
Visokokoncentrovana konzervirana roba, poput kondenzovanog mleka, često ostaje bezbedna za konzumaciju duže od manje koncentrovane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mocarele pokvariti brže od crnog pasulja.
Kundu predlaže izbegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižider.
"Trebalo bi da stavite hranu u staklenu ili plastičnu posudu i dobro je zatvorite kako biste sprečili prodor mikroorganizmima", savetuje ona.
Da li je konzervirana hrana uopšte zdrava?
U frižideru ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često sadrži više soli.
"Konzervirana hrana često sadrži konzervanse, a neka se čuva usoljena", kaže Kundu.
Brzo ispiranje pod mlazom mlake vode može pomoći da se delimično ukloni so iz konzervirane hrane.
Naravno, ako nešto nenamerno pođe po zlu u procesu konzerviranja, vaša hrana takođe može biti ugrožena.
"Ponekad bakterijske ćelije mogu sporo da rastu ako proces očuvanja ili sterilizacije nije prošao dobro", kaže Kundu.
Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava da pazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je Clostridium botulinum, koji može izazvati botulizam.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
2
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
1
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
VIDEO: Reklama u kojoj časna sestra jede čips umesto hostije izazvala bes vernika
10.04.2024.•
8
Italijanska reklama koja prikazuje časne sestre kako jedu čips umesto hostije, dok se pričešćuju, kritikovana je za bogohuljenje od ljutih članova organizacije katoličkih gledalaca.
VIDEO: Ova pica se prvo zapali, a zatim seče makazama
08.04.2024.•
1
Na Tiktoku se pojavio snimak "bomba pice", navodno najbolje pice u Koreji.
Maslinovo ulje najviše se krade iz supermarketa u Španiji
07.04.2024.•
1
Maslinovo ulje kliza iz ruku španskih trgovaca. Kuhinjski proizvod je dobio nadimak "tečno zlato" jer je postao najkradeniji proizvod iz španskih supermarketa.
Prolećna supica od povrća koja će vam baš prijati
04.04.2024.•
0
Ova supa je savršena za prolećne dane, puna svežeg povrća i lagane arome.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar