
Čuvanje otvorene konzerve hrane u frižideru: Da li je bezbedno?
Dugo se priča da držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno. Koliko je to tačno?

Foto: Pixabay
Većina nas ima lošu naviku, poput čuvanja konzervirane hrane. Najlakše je otvoriti konzervu leblebija i ono što ne pojedete prekrijete celofanom i stavite u frižider dok ne odlučite da iskoristite ostatak.
Da li je bezbedno držati otvorenu konzervu hrane u frižideru?
Prema USDA izveštaju o bezbednosti hrane na polici, potpuno je bezbedno hladiti neiskorišćene ostatke konzervirane hrane.
Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, docentkinja biologije na Brookdale Community College u Linkroftu, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu može da pomogne u očuvanju kvaliteta i ukusa hrane, prenosi Live Strong.
Pošto izlaganje hrane kiseoniku takođe izlaže istu bakterijama i mikroorganizmima u vazduhu, Kundu preporučuje da uvek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste rizikovati da izložite ostatke hrane klicama iz vazduha, od kojih bi neke mogle i da vas koštaju zdravlja, kaže ona.
"Postoji potencijal da se hrana razgradi, što može izazvati zdravstvene rizike", upozorava Kundu.
Dodaje da postiji i zabrinutost zbog BPA u limenkama, koji bi mogao da "iscuri iz aluminijuma i kalaja". Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan sa razvojom karcinoma, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj u "Medicine", iako je potrebno više istraživanja na ljudima.
Utvrđeno je i da izloženost malim dozama BPA izaziva hemorezistenciju na inače efikasne tretmane kancera, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u "Environmental Science and Pollution Research" u martu 2021.
Ipak, ukoliko je moguće, možda ne bi bilo loše da se odlučite za konzerviranu hranu na čijem pakovanju jasno piše da ne sadrži ovaj premaz.
Koliko dugo hrana u konzervi može da stoji u frižideru?
Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može vam pomoći da odredite koliko dugo možete da je držite u frižideru.
Visokokoncentrovana konzervirana roba, poput kondenzovanog mleka, često ostaje bezbedna za konzumaciju duže od manje koncentrovane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mocarele pokvariti brže od crnog pasulja.
Kundu predlaže izbegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižider.
"Trebalo bi da stavite hranu u staklenu ili plastičnu posudu i dobro je zatvorite kako biste sprečili prodor mikroorganizmima", savetuje ona.
Da li je konzervirana hrana uopšte zdrava?
U frižideru ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često sadrži više soli.
"Konzervirana hrana često sadrži konzervanse, a neka se čuva usoljena", kaže Kundu.
Brzo ispiranje pod mlazom mlake vode može pomoći da se delimično ukloni so iz konzervirane hrane.
Naravno, ako nešto nenamerno pođe po zlu u procesu konzerviranja, vaša hrana takođe može biti ugrožena.
"Ponekad bakterijske ćelije mogu sporo da rastu ako proces očuvanja ili sterilizacije nije prošao dobro", kaže Kundu.
Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava da pazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je Clostridium botulinum, koji može izazvati botulizam.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
0
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar