Ove vrste konzervirane hrane su najgore po vaše zdravlje

Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brz obrok ili užina.
Ove vrste konzervirane hrane su najgore po vaše zdravlje
Foto: Pixabay
Pasulj, meso, riba, supa i voće su samo neki od artikala koje ćete pronaći na policama s konzerviranom hranom. Ipak, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja.
 
Iako vam ovi konzervirani proizvodi mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.
 
Kada definišete konzerviranu stavku kao "nezdravu", postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina soli, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda. Osim toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.
Pasulj
 
Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina već pripremljenog pasulja u konzervi. Konzervirani pasulj često je pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.
Supe
 
Mnoge supe iz konzerve (i kesice) sadrže previše soli. Jedna studija kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane i spremne za serviranje supe imaju neke od najviših nivoa natrijuma u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji.
 
Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u kanadskoj ishrani - zajedno s konzerviranim i kiselim povrćem.
 
Testenina
 
Prethodno skuvana testenina u sosu jedna je od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli - što je, nažalost, deo zašto je tako dobrog ukusa.
 
Na primer, konzerva špageta sadrži 1.070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto vašeg preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.
 
Voće u sirupu
 
Food Bank of Waterloo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je mnogo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.