Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi

Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
Foto: Pixabay
Naučnici sada tvrde da su pronašli ključni sastojak koji bi mogao otvoriti put ka stvaranju novih aroma.
 
Tvrde da su otkrili kako i zašto bakterije i gljivice uključene u fermentaciju zrna kakaa utiču na ukus čokolade, piše "Gardijan".
Tim je zatim koristio genetsko sekvenciranje da identifikuje mikrobe uključene u fermentaciju zrna kakaa na različitim lokacijama u Kolumbiji i šire, istražio gene koje oni sadrže i na taj način identifikovao aromatične supstance koje mogu da proizvedu tokom fermentacije, prenosi RTS.
Kao rezultat toga, istraživači su identifikovali devet mikroba za koje se predviđa da zajedno proizvode note kakaa finog ukusa. Oni su zatim uneli to u sterilna zrna kakaa i omogućili njihovu fermentaciju.
 
Ishod, kaže Solt, bio je kakao sa cvetnim, voćnim i citrusnim notama, prepoznatljivim ukusom kakaa, ali sa smanjenom oporošću i gorčinom.
 
"Ja to zovem tajnim sosom", rekao je Solt.
Dodao je da bi ova otkrića mogla imati brojne primene, uključujući i to da pomognu uzgajivačima kakaa da pronađu načine da podstaknu prisustvo ključnih mikroba tokom fermentacije, kako bi mogli da ponove uslove potrebne za dobijanje kakaa visokog kvaliteta.
 
To bi čak moglo pomoći i u trenutnoj krizi cene čokolade, kaže Solt, ukazujući na to da bi, ako bi farmeri mogli da proizvedu aromatičniji kakao, bila potrebna manja količina u procesu proizvodnje.
 
A postoji i još jedna mogućnost.
 
"Mogli biste uneti inokulume (mikrobe) koji bi doneli posebne arome, nove ukuse koje inače ne nalazimo u kakau. Ili biste mogli osmisliti strategije da usmerite fermentaciju ka stvaranju novih ukusa", objašnjava Solt.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.