
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.

Foto: Pixabay
Ipak, novija istraživanja i prehrambene smernice menjaju takav pogled, ističući mnoge prednosti jaja i razjašnjavajući da li su sigurna za svakodnevnu konzumaciju, piše Health.
Da li je u redu jesti jaja svaki dan?
Za većinu ljudi - da, jeste. Jedno jaje sadrži oko 180 do 200 miligrama holesterola. Iako su nekadašnje preporuke ograničavale dnevni unos holesterola na 300 miligrama i savetovale konzumaciju najviše tri jaja nedeljno, novija istraživanja pokazuju da holesterol iz hrane, na primer onaj iz žumanca, ima vrlo mali uticaj na nivo "lošeg" LDL holesterola u krvi.
Velika studija pokazala je da konzumacija jednog do šest jaja nedeljno može čak smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima i moždanim udarom. I Američko udruženje za srce (AHA) podržava umerenu konzumaciju, jedno do dva jaja dnevno, kao deo ishrane koja čuva zdravlje srca.
Nutritivna vrednost jaja
Jaja su izuzetno hranjiva. Osim što su bogata proteinima, sadrže i zdrave masti, važne minerale (kao što su selen, holin, folat i gvožđe) te brojne vitamine, uključujući biotin, vitamine B12, A, D, E i K. Takođe, bogata su antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji su važni za zdravlje očiju.
Belance i žumace se razlikuju po sastavu:
- Belance je glavni izvor proteina i vitamina B5
- Žumance sadrži većinu vitamina, holin, zdrave masti, gvožđe i antioksidanse
Postoje li rizici?
Najveća briga povezana s jajima odnosi se na holesterol, ali naučnici naglašavaju da su zasićene masti u ishrani veći problem. Iako jaje sadrži zasićene masti, količina nije velika - oko 1,5 grama po jajetu. Poređenja radi, porcija od 85 grama goveđeg mesa sadrži više od 5 grama zasićenih masti.
Jedino na šta treba pripaziti kod svakodnevne konzumacije jaja je da ona ne zamene drugu važnu hranu. Raznolika ishrana važna je kako bi se osigurali svi potrebni nutrijenti, prenosi Index.hr.
Način pripreme igra važnu ulogu
Način na koji pripremate jaja može značajno uticati na njihov nutritivni profil.
- Prženje na maslacu povećava udeo zasićenih masti
- Kuvana i poširana jaja imaju manje kalorija i zdraviji su izbor
Jaja sama po sebi nisu opasna. Problem je često u onome što ide uz njih - poput slanine, sira ili maslaca. Bolji izbor je kombinacija jaja s povrćem i celim žitaricama.
Ko treba da bude oprezan?
Iako su prednosti konzumacije jaja dobro dokumentovane, neke grupe treba da budu opreznije. Osobe s povišenim holesterolom, srčanim bolestima ili dijabetesom trebalo bi da se konsultuju s lekarom, budući da neka istraživanja i dalje upozoravaju na moguću povezanost između unosa jaja i kardiovaskularnog rizika.
Koliko jaja nedeljno je preporučljivo?
Američko udruženje za srce preporučuje jedno do dva jaja dnevno.
Cela jaja ili samo belance?
Belance ne sadrži holesterol ni zasićene masti, što ih čini idealnim za one koji žele da povećaju unos proteina bez dodatnih masti. Međutim, izbacivanjem žumanca gubite brojne važne hranjive materije.
Možete kombinovati cela jaja i dodatna belanca kako biste povećali unos proteina, a pritom izbegli previše masnoće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
0
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Komentari 1
N.v
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar