Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
Foto: Pixabay
Ipak, novija istraživanja i prehrambene smernice menjaju takav pogled, ističući mnoge prednosti jaja i razjašnjavajući da li su sigurna za svakodnevnu konzumaciju, piše Health.
 
Da li je u redu jesti jaja svaki dan?
 
Za većinu ljudi - da, jeste. Jedno jaje sadrži oko 180 do 200 miligrama holesterola. Iako su nekadašnje preporuke ograničavale dnevni unos holesterola na 300 miligrama i savetovale konzumaciju najviše tri jaja nedeljno, novija istraživanja pokazuju da holesterol iz hrane, na primer onaj iz žumanca, ima vrlo mali uticaj na nivo "lošeg" LDL holesterola u krvi.
Velika studija pokazala je da konzumacija jednog do šest jaja nedeljno može čak smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima i moždanim udarom. I Američko udruženje za srce (AHA) podržava umerenu konzumaciju, jedno do dva jaja dnevno, kao deo ishrane koja čuva zdravlje srca.
 
Nutritivna vrednost jaja
 
Jaja su izuzetno hranjiva. Osim što su bogata proteinima, sadrže i zdrave masti, važne minerale (kao što su selen, holin, folat i gvožđe) te brojne vitamine, uključujući biotin, vitamine B12, A, D, E i K. Takođe, bogata su antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji su važni za zdravlje očiju.
Belance i žumace se razlikuju po sastavu:
 
- Belance je glavni izvor proteina i vitamina B5
- Žumance sadrži većinu vitamina, holin, zdrave masti, gvožđe i antioksidanse
 
Postoje li rizici?
 
Najveća briga povezana s jajima odnosi se na holesterol, ali naučnici naglašavaju da su zasićene masti u ishrani veći problem. Iako jaje sadrži zasićene masti, količina nije velika - oko 1,5 grama po jajetu. Poređenja radi, porcija od 85 grama goveđeg mesa sadrži više od 5 grama zasićenih masti.
 
Jedino na šta treba pripaziti kod svakodnevne konzumacije jaja je da ona ne zamene drugu važnu hranu. Raznolika ishrana važna je kako bi se osigurali svi potrebni nutrijenti, prenosi Index.hr.
Način pripreme igra važnu ulogu
 
Način na koji pripremate jaja može značajno uticati na njihov nutritivni profil.
 
- Prženje na maslacu povećava udeo zasićenih masti
- Kuvana i poširana jaja imaju manje kalorija i zdraviji su izbor
 
Jaja sama po sebi nisu opasna. Problem je često u onome što ide uz njih - poput slanine, sira ili maslaca. Bolji izbor je kombinacija jaja s povrćem i celim žitaricama.
 
Ko treba da bude oprezan?
 
Iako su prednosti konzumacije jaja dobro dokumentovane, neke grupe treba da budu opreznije. Osobe s povišenim holesterolom, srčanim bolestima ili dijabetesom trebalo bi da se konsultuju s lekarom, budući da neka istraživanja i dalje upozoravaju na moguću povezanost između unosa jaja i kardiovaskularnog rizika.
 
Koliko jaja nedeljno je preporučljivo?
 
Američko udruženje za srce preporučuje jedno do dva jaja dnevno. 
 
Cela jaja ili samo belance?
 
Belance ne sadrži holesterol ni zasićene masti, što ih čini idealnim za one koji žele da povećaju unos proteina bez dodatnih masti. Međutim, izbacivanjem žumanca gubite brojne važne hranjive materije.
 
Možete kombinovati cela jaja i dodatna belanca kako biste povećali unos proteina, a pritom izbegli previše masnoće.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Teme

jaja
  • Penzioner

    09.09.2025 14:51
    Smeju li jaja da se jedu sv.da
    Nikola Tesla je svako jutro doručkovao kajganu.Ja svako jutro ispržim dva cela jaja i jedno belance na maslinovom ulju godinama od kako sam ostao sam.Za ručak leću jer starije osobe moraju mnogo vise da unose proteina od mladih.
  • Gara

    09.09.2025 08:26
    Zast ne
    Ko ima moze koliko zeli,kod nas jedno jaje pola marke,mi penzioneri mozemo dva sedmično,na zalost.
  • Dewalt

    08.09.2025 21:31
    Jaja
    Slobodno 10 dnevno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.