Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
						
																									
																	Foto: Pixabay (ilustracija)
															
	Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, uzrok bi mogao biti prirodni antioksidans prisutan u crnom (crvenom) vinu, koji remeti normalan proces razgradnje alkohola u organizmu.
	Prethodna istraživanja su pokazala da će crveno vino izazvati glavobolje kod ljudi koji ih obično dobijaju nakon konzumiranja alkohola. 
	Takođe je verovatnije da će izazvati glavobolje nego žestoka pića, belo ili penušavo vino, i tri puta verovatnije nego pivo. I ne morate da popijete puno vina da biste dobili glavobolju, jer je studija otkrila da se glavobolje mogu javiti u roku od 30 minuta ili manje nakon samo jedne ili dve čaše, prenosi Miss7, prenosi Danas.
															
                                
                                
                                
                                
							
							
	Kako antioksidans može postati toksičan?
	Da bi otkrili zašto crveno vino izaziva glavobolje, istraživači su proučavali ulogu antioksidansa kvercetina. Kvercetin je flavanol, podklasa flavonoida, hemijska jedinjenja koja se prirodno nalaze u svim vrstama voća i povrća, uključujući grožđe. 
	Prema Američkom udruženju za srce, flavonoidi imaju mnoge koristi za zdravlje srca i mozga. Kvercetin se smatra zdravim antioksidansom i dostupan je čak i u obliku suplemenata, ali istraživači su otkrili da kada se metaboliše sa alkoholom, može biti problematičan. 
	"Kada uđe u vaš krvotok, vaše telo ga pretvara u drugi oblik koji se zove kvercetin glukuronid", rekao je za "Everyday Health" koautor studije dr Endru Voterhaus, profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.
							                                
							
                            
                            
                            
                            
                            
	U ovom obliku, blokira metabolizam alkohola. Kada se to desi, toksin nazvan acetaldehid se nakuplja u sistemu. Glavna autorka studije, dr Apramita Devi, objašnjava da je acetaldehid dobro poznati toksin, iritant koji može izazvati upalu, a visoki nivoi mogu izazvati crvenilo, glavobolje i mučninu.
	Ali, prema autorima, još uvek nije jasno zašto su neki ljudi osetljiviji. Moguće je da kvercetin lakše inhibira enzime kod ljudi koji pate od glavobolja od crvenog vina ili da su lakše pogođeni nakupljanjem toksičnog acetaldehida nego prosečna osoba. 
	"Kvercetin je moćan antioksidans i tradicionalno se smatra jednom od nutritivnih komponenti crvenog vina, ali ova studija svakako pokazuje da to možda nije slučaj", kaže Ketrin Donelan, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja koja nije bila uključena u studiju. 
	Ona dodaje da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdili i generalizovali ovi nalazi, ali da bi ovo istraživanje moglo biti vredno za ljubitelje vina, posebno one koji su skloni glavoboljama.
                                                            
                                                                    
                                    
                                                                
                            
	Istraživači planiraju da testiraju teoriju na ljudima koji imaju glavobolje izazvane konzumiranjem alkohola. 
	"Ako se naša hipoteza pokaže tačnom, onda ćemo imati alate da odgovorimo na ova važna pitanja", kaže Voterhaus, dodajući da je kliničko ispitivanje u toku.
	Nivoi flavanola mogu značajno da variraju između sorti crvenog vina 
	Nivoi flavanola mogu da variraju u vinima, delom zato što kvercetin reaguje na sunčevu svetlost. 
	"Ako uzgajate grožđe sa izloženim grozdovima, dobićete mnogo veći nivo kvercetina. U nekim slučajevima, može biti četiri do pet puta veći", kaže Voterhaus. 
	Na nivoe flavanola utiče i način proizvodnje vina, uključujući kontakt sa kožicom tokom fermentacije, proces bistrenja i starenje. Bistrenje podrazumeva dodavanje sredstva poput želatina, belanca ili uglja u vino kako bi se pomoglo u izlučivanju neželjenih materija.
	Sulfati, histamini i tanini takođe mogu izazvati glavobolje od crvenog vina
	"Istorijski gledano, konzumiranje vina je povezano sa neželjenim efektima kao što su glavobolja, crvenilo i začepljenost nosa. Ove reakcije se obično pripisuju alergijama ili osetljivosti na komponente kao što su sulfiti, histamini, tanini i tiramin", kaže Donelan. 
	Donelan dodaje da sam alkohol ubrzava dehidraciju i uzrokuje oštećenja u celom digestivnom, kardiovaskularnom, imunološkom i centralnom nervnom sistemu, a poznato je i da je alkohol kancerogen. Što manje alkohola pijete, manji je rizik od raka.
	Kako izbeći glavobolju od crnog vina?
	Da biste smanjili rizik od glavobolje od crvenog vina, Donelan predlaže da birate sorte sa nižim nivoima potencijalno iritantnih elemenata. To uključuje vina sa: minimalnim ili bez sulfita, obično organska vina sa nižim sadržajem tanina, kao što je vino napravljeno od grožđa Crljenak sa nižim nivoom histamina, kao što su Pino Noar ili Merlo sa nižim sadržajem alkohola. 
	Donelan dodaje da pijenje puno vode i jedenje obroka bogatog proteinima i vlaknima može smanjiti šanse za dobijanje glavobolje. 
	"Ovo razblažuje potencijalno problematičan sadržaj vina i usporava njegovu apsorpciju u gastrointestinalnom traktu", objašnjava Donelan.
	Kada probate novo crveno vino, počnite sa manje od pola čaše. Ako će vam izazvati glavobolju, to će se desiti u roku od 15 minuta.
								
								
							Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
													01.11.2025.•
													
														
														2													
												
												
													Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.												
											Moguće poskupljenje Nutele
													30.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja. 
												
											Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
													26.10.2025.•
													
														
														6													
												
												
													Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
												
											Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
												
											Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu. 												
											Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
													26.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
												
											Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
													23.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
												
											Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
													22.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.												
											Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
													19.10.2025.•
													
														
														12													
												
												
													Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.												
											Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
													15.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.												
											"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
													15.10.2025.•
													
														
														7													
												
												
													Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".												
											Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
													12.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica. 
												
											Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
													12.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
												
											Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
													12.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
												
											Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
													12.10.2025.•
													
														
														12													
												
												
													Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao. 
												
											Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
													08.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.												
											SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
													05.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.												
											VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
													05.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade. 
												
											Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
													03.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice. 
												
											Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
													01.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje. 
												
											Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
													01.10.2025.•
													
														
														8													
												
												
													Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
												
											
                                                                                                                
						
						
						
													
													
													
													
														
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
													
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar