
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, uzrok bi mogao biti prirodni antioksidans prisutan u crnom (crvenom) vinu, koji remeti normalan proces razgradnje alkohola u organizmu.
Prethodna istraživanja su pokazala da će crveno vino izazvati glavobolje kod ljudi koji ih obično dobijaju nakon konzumiranja alkohola.
Takođe je verovatnije da će izazvati glavobolje nego žestoka pića, belo ili penušavo vino, i tri puta verovatnije nego pivo. I ne morate da popijete puno vina da biste dobili glavobolju, jer je studija otkrila da se glavobolje mogu javiti u roku od 30 minuta ili manje nakon samo jedne ili dve čaše, prenosi Miss7, prenosi Danas.
Kako antioksidans može postati toksičan?
Da bi otkrili zašto crveno vino izaziva glavobolje, istraživači su proučavali ulogu antioksidansa kvercetina. Kvercetin je flavanol, podklasa flavonoida, hemijska jedinjenja koja se prirodno nalaze u svim vrstama voća i povrća, uključujući grožđe.
Prema Američkom udruženju za srce, flavonoidi imaju mnoge koristi za zdravlje srca i mozga. Kvercetin se smatra zdravim antioksidansom i dostupan je čak i u obliku suplemenata, ali istraživači su otkrili da kada se metaboliše sa alkoholom, može biti problematičan.
"Kada uđe u vaš krvotok, vaše telo ga pretvara u drugi oblik koji se zove kvercetin glukuronid", rekao je za "Everyday Health" koautor studije dr Endru Voterhaus, profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.
U ovom obliku, blokira metabolizam alkohola. Kada se to desi, toksin nazvan acetaldehid se nakuplja u sistemu. Glavna autorka studije, dr Apramita Devi, objašnjava da je acetaldehid dobro poznati toksin, iritant koji može izazvati upalu, a visoki nivoi mogu izazvati crvenilo, glavobolje i mučninu.
Ali, prema autorima, još uvek nije jasno zašto su neki ljudi osetljiviji. Moguće je da kvercetin lakše inhibira enzime kod ljudi koji pate od glavobolja od crvenog vina ili da su lakše pogođeni nakupljanjem toksičnog acetaldehida nego prosečna osoba.
"Kvercetin je moćan antioksidans i tradicionalno se smatra jednom od nutritivnih komponenti crvenog vina, ali ova studija svakako pokazuje da to možda nije slučaj", kaže Ketrin Donelan, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja koja nije bila uključena u studiju.
Ona dodaje da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdili i generalizovali ovi nalazi, ali da bi ovo istraživanje moglo biti vredno za ljubitelje vina, posebno one koji su skloni glavoboljama.
Istraživači planiraju da testiraju teoriju na ljudima koji imaju glavobolje izazvane konzumiranjem alkohola.
"Ako se naša hipoteza pokaže tačnom, onda ćemo imati alate da odgovorimo na ova važna pitanja", kaže Voterhaus, dodajući da je kliničko ispitivanje u toku.
Nivoi flavanola mogu značajno da variraju između sorti crvenog vina
Nivoi flavanola mogu da variraju u vinima, delom zato što kvercetin reaguje na sunčevu svetlost.
"Ako uzgajate grožđe sa izloženim grozdovima, dobićete mnogo veći nivo kvercetina. U nekim slučajevima, može biti četiri do pet puta veći", kaže Voterhaus.
Na nivoe flavanola utiče i način proizvodnje vina, uključujući kontakt sa kožicom tokom fermentacije, proces bistrenja i starenje. Bistrenje podrazumeva dodavanje sredstva poput želatina, belanca ili uglja u vino kako bi se pomoglo u izlučivanju neželjenih materija.
Sulfati, histamini i tanini takođe mogu izazvati glavobolje od crvenog vina
"Istorijski gledano, konzumiranje vina je povezano sa neželjenim efektima kao što su glavobolja, crvenilo i začepljenost nosa. Ove reakcije se obično pripisuju alergijama ili osetljivosti na komponente kao što su sulfiti, histamini, tanini i tiramin", kaže Donelan.
Donelan dodaje da sam alkohol ubrzava dehidraciju i uzrokuje oštećenja u celom digestivnom, kardiovaskularnom, imunološkom i centralnom nervnom sistemu, a poznato je i da je alkohol kancerogen. Što manje alkohola pijete, manji je rizik od raka.
Kako izbeći glavobolju od crnog vina?
Da biste smanjili rizik od glavobolje od crvenog vina, Donelan predlaže da birate sorte sa nižim nivoima potencijalno iritantnih elemenata. To uključuje vina sa: minimalnim ili bez sulfita, obično organska vina sa nižim sadržajem tanina, kao što je vino napravljeno od grožđa Crljenak sa nižim nivoom histamina, kao što su Pino Noar ili Merlo sa nižim sadržajem alkohola.
Donelan dodaje da pijenje puno vode i jedenje obroka bogatog proteinima i vlaknima može smanjiti šanse za dobijanje glavobolje.
"Ovo razblažuje potencijalno problematičan sadržaj vina i usporava njegovu apsorpciju u gastrointestinalnom traktu", objašnjava Donelan.
Kada probate novo crveno vino, počnite sa manje od pola čaše. Ako će vam izazvati glavobolju, to će se desiti u roku od 15 minuta.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
9
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
1
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar