Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta

Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naučnici sa Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu sprovode istraživanje u bajinobaštenskom kraju gde proizvođači više decenija neguju porodičnu proizvodnju.
 
Kao što je Župa bogomdana za vinograde, tako je sokolski kraj za šljivu, ističe Radisav Bogdanović, koji se proizvodnjom rakije bavi već tri decenije, prenosi RTS.
"Moj navrdeda Sava je počeo da se bavi tim, a ja sam kao njegov unuk u šestom rodu nastavio to. Moja generacija je donela odluku da od tog znanja zavičajnog počne da gradi brend. Bazno i današnji proces proizvodnje počiva na znanjima mojih predaka", objašnjava proizvođač iz Bajine Bašte Radisav Bogdanović.
 
Na imanju porodice Bogdanović sačuvane su kačara i kazan sa autentičnim predmetima koje su njihovi preci koristili u procesu proizvodnje rakije, dok se voćnjaci nalaze na istim livadama kao pre više od jednog veka.
"Cilj celog ovog istraživanja jeste da prepozna kako su se prenosile te vrednosti unutar porodice i kako su se sačuvale, jer, kažu, praktično nema porodice u Bajinoj Bašti i ovom sokolskom kraju koja ne proizvodi svoju rakiju", kaže prof. dr Predrag Vujović, osnivač projekta.
 
Istraživači ističu da je u rakiju utkano mnogo identitetskog obeležja i njihov zadak u okviru ovog projekta jeste da istraži kako ona kruže na određenom lokalitetu.
"Vodeći se nekim osnovnim antropološkim postavkama o antropologiji ishrane i pića i rakiji kao kulturnom artefaktu jeste da zapravo istražimo značenjske veze koje ljudi stvaraju sa jednim takvim proizvodom koji je čovek proizveo za svoje potrebe, ali koji u zajednici nastavlja da kruži na mnoštvo načina", navodi dr Nevena Milanović Minić, naučna saradnica Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Projekat će biti završen naredne godine izložbom u Etnografskom muzeju gde će biti prikazani eksponati i rezultati istraživanja.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • zztop

    23.09.2025 13:35
    Ono filozofsko pitanje : šta je to u ljudskom biću da ga vodi prema piću , xaxaxaxa ...
  • /

    20.09.2025 20:52
    /
    sljivovica nije srpska izmisljotina
  • Serpiko

    17.09.2025 11:44
    Treba resa
    Mora se standardizovati recept za pravljenje svih rakija, kao sto je slzcaj sa Viskijem, Konjakom itd.
    Dakle, neka osnovna receptura se mora ispostovati da bi se dobio standard koji ce biti prepoznatljiv. Nazalost, stanje je takvo da svako malo pece po svom "receptu" i rezultat je da ima previse brlja koje ruse ugled nasih rakija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.