Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak

Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
Foto: Pixabay (ilustracija)
No, zahvaljujući jednom sastojku, ovo vreme možete značajno skratiti.
Tajna se svodi na kontrolu brzine hemijske reakcije poznate kao Maillardova reakcija, koja je odgovorna za to što se hrana brže priprema.
Da biste brže ispržili luk, morate povećati njegovu pH vrednost dodavanjem nečega alkalnog. Iz ovog razloga bi trebalo dodati prstohvat soli i luk ćete pripremiti duplo brže.
Osim što se luk brže isprži, ova Maillardova reakcija takođe proizvodi mnoštvo jedinjenja koja prženoj i pečenoj hrani daju prepoznatljiv miris i ukus, prenosi Klix.ba.
 
Maillardova reakcija je takođe tajna savršeno pečenog odreska i hleba s idealno hrskavom korom.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Teme

Luk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.