Kako se razvijaju bebina čula?

Kad se beba rodi, čulo dodira je potpuno razvijeno kao kod odrasle osobe.

Ipak, koža bebe je veoma osetljiva i najviše joj prija blag, topao dodir koji će je podsećati na toplinu dok je bila u stomaku.

Pošto je koža vašeg novorođenčeta veoma osetljiva, na razvoj čula dodira možete uticati blagom masažom duž celog tela. Kako vaša beba raste istražujte zajedno. Sakupite razne materijale poput pamuka, vate, vune i slično, stavljajte jedno po jedno u rukice vaše bebe i posmatrajte njene reakcije.

Koje ukuse beba oseti kada se rodi?

Čim se rodi beba razlikuje slatko i kiselo. Naravno, naklonjena je slađem ukusu, pa nije iznenađujuća činjenica da je majčino mleko slatkastog ukusa. Osećaj za slano razvija se tek nakon petog meseca.

Kada beba napuni devet meseci pravo je vreme za uvođenje novih ukusa u ishranu, tvrde stručnjaci. U ovom periodu razvoj čula ukusa je na vrhuncu. Najvažnije je da posmatrate reakcije vaše bebe dok je hranite. Na taj način ćete najlakše utvrditi koji joj ukusi odgovaraju, a koji ne.

Koje mirise beba voli?

Kad se rodi beba razlikuje mnogo mirisa, a najviše voli miris vanile ili banane. Prema nekim istraživanjima samo nakon nekoliko sati posle rođenja bebe po mirisu prepoznaju majku. Vrlo brzo bebe razviju naklonost prema nekom mirisu. Stručnjaci tvrde da bebe po mirisu mogu prepoznati ženu koja doji, a ukoliko se u blizinu nađu dve žene koje doje, beba preferira miris svoje majke.

Kako raste bebi je sve lakše da prepoznaje različite mirise. Do prve godine većina beba prepoznaje mirise ostalih odraslih, pored roditelja, kao i druge dece. U ovom peroidu počinje i prepoznavanje mirisa različite hrane, što vam može pomoći u otkrivanju koju hranu beba voli, a koju ne.

Kako beba čuje kada se rodi?

Bebe reaguju na glasove odraslih i više im prijaju tihi, umirujući tonovi od povišenih. Jedino što bebe ne mogu da čuju jeste šapat, dok im se čulo sluha ne razvije u potpunosti. U prvom mesecu pokazaće interesovanje za druge glasove, a potom istraživati svoj glas.

Čulo sluha veoma je vezano uz govor. Do trećeg meseca vaša beba će praviti zvukove i čekati da joj odgovorite. U ovom periodu beba može da razazna iz kog pravca dolazi zvuk, a do sedmog meseca odazivaće se na svoje ime.

Kako beba vidi kada se rodi?

Tokom prva tri meseca života, bebino vidno polje ograničeno je na 20 do 40 santimetara, sve izvan toga je zamućeno i nepravilnog oblika. Nije slučajnost što je upravo to udaljenost bebinog lica od majčinog prilikom dojenja. Bebama pažnju privlače oštre konture i svetlucavi predmeti.

U prvih nekoliko meseci možda ćete primetiti da se oba oka vaše bebe ne fokusiraju u isto vreme, ali ne brinite, to nije znak razrokosti. Beba mora da ojača očne mišiće da bi mogla da fokusira pogled na određeni predmet ili osobu. Boja očiju vaše bebe neće se formirati sve do kraja prve godine života. Većina beba se rađa sa tamnoplavim ili sivoplavim očima. Boja bebinih očiju može da prođe kroz nekoliko promena pre nego što se konačno utvrdi boja, negde između trećeg i šestog meseca kod nekih beba i duže.

Autor: Bebac

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom