Muzika može poboljšati jezičke sposobnosti bebe

Nova studija pokazuje da slušanje muzike s ritmovima valcera pomaže bebi da u budućnosti razvije svoje jezičke sposobnosti.

"Aktivno slušanje muzike je važno iskustvo koje može uticati na razvoj mozga novorođenčadi i pomoći im da brže uče", rekla je glavna autorka studije T. Kristina Zao. Ona je postdoktorantkinja na Univerzitetu u Vašingtonu u Sijetlu.

Međutim, istraživači su rekli da zapravo nije jasno koliko dugo efekat slušanja muzike može trajati i koliko je potrebno izlagati se muzici da bi se uticalo na jezičke sposobnosti. Prethodna istraživanja popularno poznata kao "Mocart efekat" pokazuju da slušanje Mocarta u ranom detinjstvu može imati pozitivan uticaj na razvoj dečijeg mozga.

Za potrebe nove studije istraživači su nasumično izabrali 39 beba od devet meseci koje će biti izložene slušanju muzike. Nakon završetka sesije istraživači su rekli kako se kroz skener vidi na koji način je muzika uticala na bebin mozak.

"Svaka od njih je na neki način igrala u ritmu koji je povremeno prekidan. Mozak je takav organ da bi odmah reagovao ukoliko je nešto krenulo po zlu", rekla je Zao.

Rezultati ove studije su objavljena 25. aprila u listu Naučne akademije.

Autor: Klix.ba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom