Rodila bebu na brodu "u međunarodnim vodama"

Žena iz Nigerije porodila se u međunarodnim vodama, tako da bebi nije određeno državljanstvo.

Lekarka volonterske organizacije MSF izjavila je da je "porođaj prošao normalno u ekstremno nenormalnim uslovima".

Žena koja je migrirala iz Nigerije porodila se na spasilačkom brodu nakon što je preuzeta sa prepunog gumenog čamca.

Babica koja je porodila migrantiniju kaže da joj je bila čast da pomogne u ovom slučaju.  "Ne mogu da zamislim šta bi se desilo da se porođaj dogodio samo dan ranije, u gumenom čamcu gde majka nije mogla ni da se ispruži, a pod je prekriven iscurelim gorivom. Bili bi u nemilosti mora", rekla je babica Nikol Džonkil BBC-ju. 

Organizacija MSF navodi da su roditelji bebe, Otas i Fejt Oknbor, nazvali dete Njumen Otas, a da je državljanstvo sporno, s obzirom na to da je rođen u "ničijim vodama".

Roditelji novorođenčeta su prebegli sa još dvoje dece stare sedam i pet godina. Spasilačke ekipe organizacije Akvarijus preuzele su porodicu nakon tri dana kontrakcija a samo 24 časa pre porođaja.

U saopštenju MSF-a se navodi i da su slučajevi porođaja u vodama Mediterana redak slučaj, mada je još jedna beba, čija majka je migrirala iz Kameruna, rođena na brodu organizacije Akvarijus u maju ove godine.

U današnjoj akciji spasavanja preuzeta su 392 migranta, među kojima je sedam trudnih žena. 

  • mr je u pravu

    13.09.2016 20:29
    avion i brod se smatraju neotuđivim delovima teritorije države u kojima je registrovan...
  • Mr pravnih nauka

    13.09.2016 14:09
    Sta je tu nepoznato.
    Teritorijane vode su jedno.
    Spasilacki camac je drugo.
    Spasilacki camac ima registraciju. Zamlja gd eje registrovano plovilo je domicilni vezivni faktor za odredjivanje drzavljanstva deteta rodjenog na plovilu.
    Ovo zna student koji je polozio MPP...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom