Rođena beba bez očiju

U kineskom Gvangžou rodila se beba sa anoftalmijom, retkim poremećajem nedostatka očiju.

Ovaj poremećaj dešava se jednom u 100.000 slučajeva.

Majka dečaka Li Pejhua bila je skrhkana kada su joj lekari saopštili da njen sin uopšte nema očno tkivo, zbog čega nikada neće moći da vidi. Li se porodila 20. septembra, nakon čega se sastala sa brojnim specijalistima koji ispituju stanje u kom se nalazi njen sin, prenosi "Dejli mejl".

Porodica Li Pejhue rekla je za kineske medije, koji se poprilično bave ovim slučajem, da je ona išla na sve potrebne preglede tokom trudnoće, na kojima nije ustanovljena nijedna anomalija. Ipak, anoftalmiju je nemoguće uočiti pomoću konvencionalnih testova i ultrazvuka.

Porodica se nada da će brojne organizacije za pomoć deci finansijski pomoći dečaku kako bi imao što normalniji život, uprkos teškom poremećaju. - On je isti kao druga deca. Plače, traži mleko a ponekad se i smeje. Srce mi se slama kada pomislim da nikada neće moći da me vidi - rekla je Pejhua.

Nažalost, lek za anoftalmiju ne postoji, iako je bilo nekoliko eksperimentalnih primera kada su deci usađivane veštačke oči, pre svega kako bi kosti u tom predelu lica pravilno izrasle.

Šta je anoftalmija?

Anoftalmija u prevodu znači "nedostatak oka". Deca mogu biti rođena bez jednog ili oba oka. Ovaj redak poremećaj javlja se tokom trudnoće. Poremećaj izazivaju genetske mutacije i abnormalni hromozomi.

Na pojavu anoftalmije može uticati izloženost X-zracima, narkoticima, toksinima, radijaciji, hemikalijama... Nažalost, adekvatno lečenje ne postoji.

  • antinatalism

    28.09.2016 20:59
    A mogli su lepo usvojiti zdravu bebu, umesto sto su ovu osudili na zivot u patnji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom